30.12.20

 

BEZOPISNI BUŠMAN 8

Bilo je dobro, još jedno lijepo enigmatsko druženje online. I ovaj put smo imali nove u društvu, Miloš Miličević i Žarko Đokić su me istinski obradovali javljanjem, a bili su i vrlo uspješni.

Svima hvala na učešću, čestitke na sportskom duhu i rješavačkom umijeću, najljepše želje u Novoj 2021.

 
Najzanimljiviji detalj je kako su mnogi (6 od 10 rješavača) imali problem sa sintagmom DLAKA U JAJETU. Iznenađujuće? Reklo bi se da i nije, šest od deset znači puno. Možda je poznatiji oblik "tražiti dlaku u jajetu". Taj je problem iznjedrio dvije krasne varijacije, Luka je imao STATI U BALEGU što je i ovdje potvrđeno (Zdravko), a Nedjeljko je, vjerujem, kreirao GLAVA U KAVEZU. Završišmo našu online enigmatsku 2020 u veselom tonu. Ponoviću ovdje - nekako mi je super draga ta nepredvidivost, autor, i kad bi pokušavao, ne može predvidjeti sve moguće varijacije. Kada čitam vaše poruke s rješenjima radujem se uspješnosti, ali i varijacijama. Ovog puta smo imali radove sa varijacijama koje su ispravne (Radoja i Marko), te Svetlanin rad sa previdom u jednom polju. Nepredvidivo je i koja će slova biti spasonosna, ODSRCA sorry Dragiša, možda možemo uvesti jednog ili par džokera pa da možete tražiti ono što vas "vadi".

Drugi problemi su bili kraći pojmovi MAONA, TODD, RAKEK, EREB, propušten je i glagol KOČIJAŠITI, zamjena KOČIJAŠICA je makla TARANTAS... Nisam nezadovoljan današnjim bušmanom, no mislim da je prošli bio križaljkaški bolji. Mana ovog današnjeg rada je odsustvo okomitih prolaza, sve su sintagme vodoravne. Imali smo i mnogo manje nefrekventnih slova, uz odsustvo Đ i DŽ. Prosječna dužina riječi je nešto veća i pokrivenost dugim pojmovima izgleda solidno kao i prošli put. Narandžastom bojom su označeni svi pojmovi od 10 i više slova, zelenom 7-9 slova, žutom 6-slovi, a nepokrivena bijela polja pripadaju pojmovima od 5, 4 i 3 slova, dvoslovi i jednoslovi su ionako upisani. 

 

Nisam ovdje upisivao vrijeme primitka rješenja, slike i radove sam poredao po tom poretku, no, kao što smo davno usvojili, nije riječ ni o kakvom poretku, pobjedama i slično. Svi su radovi ovdje onako kako ste ih poslali i lako je vidjeti uspješnost. Vaše e-mail poruke možete vidjeti OVDJE.

 

RADOJA 

  

DRAGIŠA

 

MARKO


NEDJELJKO

 

SVETLANA


 BOŽO

 

LUKA


MILOŠ

  

ZDRAVKO

 

 ŽARKO 

 

HAJRO


 

RADOJA napisa u e-mailu: 

Krasan rad sa mnogo lijepih i opštepoznatih sintagmi i ostalih pojmova. Odmah se dalo uočiti "nokat i meso", ali je takođe i bilo jasno da neće biti velike koristi ako se odatle počne rješavati. Zato je trebalo potražiti sintagmu koja je više obećavala. Po strukturi slova brzo se otkrila kombinacija (puca mi) PRSLUK i USKRSNUĆE. Dalje je išlo dosta lako tako da sam gornju polovinu i donji desni ugao riješio za 45-50 minuta. Onda sam zapeo kod DLAKE U JAJETU. Riješio sam i Anatolij, i šokiranje, i sveučilišta... Čak i zuav i kanu, ali mi dlaka nikako nije padala na pamet. Dugo sam pokušavao sa glava, slava, plavo, blato, zlato... Onda sa trećom riječi: bazenu, ramenu, zaletu, naletu... Zuko me je asocirao da bi tu moglo biti nešto u kamenu, Na kraju mi je (Zuko) i pomogao da dođem do rješenja. Evo i kako. Kada sam skontao da taj vodorovni četveroslov koji počinje sa velikim Z neće biti Zoki ili Zoka, već Zuko, a da je petoslov iza pojma taki, koji takođe počinje velikim slovom, Rakek, "pojavio se" spasonosni kroJač i "otkrio" (dlaku u) jajetu. Poslije 30-ak minuta dumanja. (:

 

DRAGIŠA napisa u komentaru:

Krenulo je totalno opušteno, sintagme u sredini brzo (ne baš odmah) otkrivene, prvi red lagano. Ovaj put nisam ignorisao ilustracije, da se Hajro ne naljuti, tako da je brzo nadošla SVITOLINA, a potom i TRAKOŠĆAN i MADAGASKAR. Sad nisam tražio ŠAH I HODOLJUBLJA, što je bio slučaj prošli put, nego mjesto za ANATOLIJ i ZUKO. Naravno, znao sam da mora doći do kočnice. Ne mogu nikako da otkrijem sintagmu dolje lijevo, pa u sredini kod Č od SVEUČILIŠTA kombinujem BROJAČ KROJAČ, TROVAČ,... Čekam pomoćna slova, Hajro zna šta čekam i daje sva slova koja imam. Zahvaljujem, ODSRCA! Tako da je ostalo neriješeno u donjem ćošku, da li je GNU ili ZLO, GLAVA ili ZLATO, ili ništa od toga... Sintagma nikako da dođe, blokada! PUCA MI PRSLUK!

SREĆNA NOVA GODINA!

 

SVETLANA napisa:

Dlaku u jajetu sam tražila više od sat i po i tek je onda našla. :D

Prvo su mi na pamet pale usne, a pošto je ksilo prefiks u značenju drven(o) nisam ni razmišljala dalje, već sam to upisala. Šteta, imala sam šansu da napravim potpuno isti rad kao tvoj, a ne verujem da ću ikada opet biti tako blizu tome. :D

Donji levi ćošak je bio gadan. Imala sam *LA** U *A*E*U. Nešto u kamenu ili naletu? Glava, blago ili zlato u nečemu? Ili je možda slava? Nemam pojma kako i zašto, ali mi je odjednom na pamet palo jaje. Šta može biti u jajetu... hmm... pa, naravno - DLAKA! I onda za minut bude gotov čitav ćošak, a već sam mislila da ću ga morati poslati polupraznog. :)

Na Lukinim i Nedjeljkovim rešenjima sam se i ja dobro nasmejala. Mada se na internetu može pronaći da je jedan čovek stavio kavez na glavu da bi prestao pušiti. :D

Hajro, hvala na zabavi, srećna Nova godina tebi i tvojima, a takođe i svima ostalima sa ovog bloga.

 

ZDRAVKO napisa:

Dragiša, nasmijao si me! I meni PUCA PRSLUK, iako sam krenuo od POČINITELJA, PUCA MI PRSLUK i NOKAT I MESO, a završio na donjem lijevom uglu i sintagmi koja i tebe muči.

Imao sam ŠOKIRANJE, KANU (slika), ali mi se nije dalo pisati :-) Kod ADIO, UDIO, nisam se sjetio ODIO, blokira mozak :-( Biće bolje u Novoj godini.

Hvala Božo na čestici!

Pošto je ovo zadnji bušman u ovoj godini, red je da se zahvalim(o) Hajri za dosadašnje druženje, sa željom da se u približno istom sastavu družimo u Novoj 2021. godini.

Želim vam svima najbolju i najsretniju Novu 2021. godinu. Volimo se, družimo se, radujmo se životu sa svojim najbližima, djecom, unucima

Da, Luka je i mene nasmijao sa STATI U BALEGU. Taj izraz postoji kod nas u Dalmaciji. Ali šta je okomito ZUUV?

 

LUKA napisa (uz poslani rad):
Nekoliko polja napisano "da se popuni"


BOŽO napisa:

Moram sa vama podijeliti ovo što mi se desilo.Nije nikakvo opravdanje,da sam rješavao još dva sata ne bih se sjetio dlake u jajetu.
I prošli put sam Hajri pojasnio da nemam živaca za olovku,nego sliku mreže prebacim u Paint. net i onda direktno popunjavam i tu sliku pošaljem Hajri.Negdje oko 20,30 mi računar zašteka i ni makac.Prošlo je 20-ak minuta dok se ne dosjetih da mi je tastatura bežična i da su možda baterije.Onda sam morao od žene oteti 2 baterije 3A iz tlakomjera, i rješih problem.
Želim svim učesnicima,kao i gazdi,SRETNU NOVU GODINU. Da se rješimo ovih zala svjetskih,i da se dugo družimo.

 

HAJRO napisa:

Cilj je riješiti što više, ne mora biti kao autorov original. Ako jednom budemo radili super ozbiljno natjecanje valjaće nam propisati pravila igre i tu sigurno neće biti "kažnjavanja" zbog odstupanja od autorovog originala.

Stalni rad na enigmatici sigurno pomaže, no nekome rješavanje jednostavno bolje ide. Ova BO varijanta je vrlo blizu sastavljanju, možda bih bio solidan, no sjećam se kad sam readio HIK i Orbis, plus bezbroj tezgi, ponešto za Kviz i sl, dakle živio s enigmatikom 24/7, svejedno nisam bio dobar rješavač.


 ***********************

 


 

 


Praznično je vrijeme pa ćete rješavanje započeti upisivanjem prigodne poruke ispod upisanog ODSRCA (nisam znao da može kao jedna riječ). Ispod i iznad poruke su dvije vrlo poznate sintagme iste strukture (4+4+4).

Dimenzije bušmana su 22X12, prosječna dužina riječi je 5.39, unutra je 7 sintagmi (sve su vodoravno što nije vrlina), 19 nefrekventnih slova (nema Đ i DŽ), 5 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 7 samoglasničkih skupina. Upisani su svi jednoslovi, dvoslovi, nekoliko troslova i dva četveroslova. U posebnoj mreži označeni manje poznati pojmovi (svi kraći od 5 slova), možete je naći OVDJE.

U žutim poljima su suglasnici, u bijelim samoglasnici  

U tamnožutim poljima su nefrekventna slova sa naše stare liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž), u današnjoj mreži nemamo Đ i DŽ

Kvadratić u polju gdje je prvo slovo označava pojam koji se piše velikim slovom

Crna strelica označava množinu

Prozirna strelica označava pridjev

 

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama.  

NAPOMENE:

  ijekavica i etimologija (D-4, 8-A)

  prihvatljive su varijacije dijelova mreže ako su uvršteni oblici ispravni i relativno poznati (opskurne stvari sa interneta nisu prihvatljive). Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

 

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

21:00dodano 10 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

 

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko

 

 

23 komentara:

Hajro kaže...

Evo radi i novi link sa 10 dodatnih slova.

Dragiša kaže...

Krenulo je totalno opušteno, sintagme u sredini brzo (ne baš odmah) otkrivene, prvi red lagano. Ovaj put nisam ignorisao ilustracije, da se Hajro ne naljuti, tako da je brzo nadošla SVITOLINA, a potom i TRAKOŠĆAN i MADAGASKAR. Sad nisam tražio ŠAH I HODOLJUBLJA, što je bio slučaj prošli put, nego mjesto za ANATOLIJ i ZUKO. Naravno, znao sam da mora doći do kočnice. Ne mogu nikako da otkrijem sintagmu dolje lijevo, pa u sredini kod Č od SVEUČILIŠTA kombinujem BROJAČ KROJAČ, TROVAČ,... Čekam pomoćna slova, Hajro zna šta čekam i daje sva slova koja imam. Zahvaljujem, ODSRCA! Tako da je ostalo neriješeno u donjem ćošku, da li je GNU ili ZLO, GLAVA ili ZLATO, ili ništa od toga... Sintagma nikako da dođe, blokada! PUCA MI PRSLUK!

SREĆNA NOVA GODINA!

Zdravko kaže...

Dragiša, nasmijao si me! I meni PUCA PRSLUK, iako sam krenuo od POČINITELJA, PUCA MI PRSLUK i NOKAT I MESO, a završio na donjem lijevom uglu i sintagmi koja i tebe muči.

Zdravko kaže...

Vidim da je Hajro pustio rješenje nekog prethodnog bušmana :-)

Hajro kaže...

Nisam primijetio tu grešku, evo sad je ovdje današnje rješenje, srediću to za koji minut.

Zdravko kaže...

Hvala Hajri na bušmanu!

Imao sam ŠOKIRANJE, KANU (slika), ali mi se nije dalo pisati :-) Kod ADIO, UDIO, nisam se sjetio ODIO, blokira mozak :-( Biće bolje u Novoj godini.

Božo kaže...

Moram sa vama podijeliti ovo što mi se desilo.Nije nikakvo opravdanje,da sam rješavao još dva sata ne bih se sjetio dlake u jajetu.
I prošli put sam Hajri pojasnio da nemam živaca za olovku,nego sliku mreže prebacim u Paint. net i onda direktno popunjavam i tu sliku pošaljem Hajri.Negdje oko 20,30 mi računar zašteka i ni makac.Prošlo je 20-ak minuta dok se ne dosjetih da mi je tastatura bežična i da su možda baterije.Onda sam morao od žene oteti 2 baterije 3A iz tlakomjera, i rješih problem.
Želim svim učesnicima,kao i gazdi,SRETNU NOVU GODINU. Da se rješimo ovih zala svjetskih,i da se dugo družimo.

Hajro kaže...

Ako u Novoj nastavimo ovako biće to lijepo, ako uspijemo još ponešto usavršiti, dodati kakav sličan sadržaj za online druženje, dobijemo još kojeg rješavača ili autora... tim bolje. Volim reći - neka nas ovakvih kakvi jesmo u našem lijepom zajedništvu sa našim lijepim hobijem.

Hajro kaže...

Što savršenije to podložnije glupim problemima, regularna tastatura sa žicom bi šljakala... nekad je zaista tako, no neka nam tehnike...

HH kaže...

Nasmijah se slatko Lukinoj sintagmi kojom je riješio problem sa DLAKA U JAJETU. I nedjeljko je bio kreativan u tom dijelu, pogledajte mreže, ima zaniumljivih stvari.

Zdravko kaže...

Hvala Božo na čestici!

Pošto je ovo zadnji bušman u ovoj godini, red je da se zahvalim(o) Hajri za dosadašnje druženje, sa željom da se u približno istom sastavu družimo u Novoj 2021. godini.

Želim vam svima najbolju i najsretniju Novu 2021. godinu. Volimo se, družimo se, radujmo se životu sa svojim najbližima, djecom, unucima :-)

Zdravko kaže...

Da, Luka je i mene nasmijao sa STATI U BALEGU. Taj izraz postoji kod nas u Dalmaciji. Ali šta je okomito ZUUV?

Hajro kaže...

Ima varijacija koje su ispravne. Radoja i Svetlana su bili najbliži originalu. Radojino ORAM,MAKS je OK, ne znam za Svetlanino KSILO, još manje znam kako je promašila KRILO, URNE :)

Hajro kaže...

Markovo TRSNO, TODT, JANEK, GOJE, ORAM, MAKS je sve u redu, kod kraćih pojmova je lakše varirati, kod dužih se stane gdje ne treba ili glava završi gdje ne treba... zaista je dobro ovo kod Luke i Nedjeljka:)

Svetlana kaže...

Prvo su mi na pamet pale usne, a pošto je ksilo prefiks u značenju drven(o) nisam ni razmišljala dalje, već sam to upisala. Šteta, imala sam šansu da napravim potpuno isti rad kao tvoj, a ne verujem da ću ikada opet biti tako blizu tome. :D

Donji levi ćošak je bio gadan. Imala sam *LA** U *A*E*U. Nešto u kamenu ili naletu? Glava, blago ili zlato u nečemu? Ili je možda slava? Nemam pojma kako i zašto, ali mi je odjednom na pamet palo jaje. Šta može biti u jajetu... hmm... pa, naravno - DLAKA! I onda za minut bude gotov čitav ćošak, a već sam mislila da ću ga morati poslati polupraznog. :)

Na Lukinim i Nedjeljkovim rešenjima sam se i ja dobro nasmejala. Mada se na internetu može pronaći da je jedan čovek stavio kavez na glavu da bi prestao pušiti. :D

Hajro, hvala na zabavi, srećna Nova godina tebi i tvojima, a takođe i svima ostalima sa ovog bloga.

Zdravko kaže...

Nedjeljko je savršeno sklopio "problematični" ćošak, što nije ni čudo zbog svakodnevnog susretanja sa križaljkama i ostalim zagonetkama :-)

Ako pogledamo rezultate rješavačkih natjecanja, vidimo da su pobjednici, ili među prvima, oni koji su u svakodnevnom doticaju sa zagonetkama. Ne bi valjalo da je drugačije.

Hajro kaže...

Cilj je riješiti što više, ne mora biti kao autorov original. Ako jednom budemo radili super ozbiljno natjecanje valjaće nam propisati pravila igre i tu sigurno neće biti "kažnjavanja" zbog odstupanja od autorovog originala.

Eto završišmo ovopgodišnje druženje u vrlo veselom tonu, baš lijepo... Ono što mi je najdraže je ta nepredvidivost, nemoguće je znati gdje će biti problema, varijacija...

Stalni rad na enigmatici sigurno pomaže, no nekome rješavanje jednostavno bolje ide. Ova BO varijanti je vrlo blizu sastavljanju, možda bih bio solidan, no sjećam se kad sam readio HIK i Orbis, plus bezbroj tezgi, ponešto za Kviz i sl, dakle živio s enigmatrikom 24/7, svejedno nisam bio dobar rješavač.

Svetlana kaže...

Znam, Hajro, da nije potrebno rešiti na isti način kao ti, ali je to moj zabavni cilj - Ako pratim sve oznake na poljima, da li mogu u potpunosti da rekonstruišem original. Meni kao običnom rešavaču to predstavlja draž. :)

Ovaj KSILO dobro dođe da razrešim jednu nedoumicu. Pošto ga ima u rečnicima u obliku "KSILO-", da li to znači da ovakvi prefiksi (kao što je to na primer i AERO) nisu dozvoljeni u ukrštenicama?

Sad vidim da svakako ne bih postigla svoj cilj, pošto postoji još jedna razlika. Stavila sam Miona, a ne maona.

Hajro kaže...

Razumijem izazov, no nekad je to i stvar sreće. Evo Radoja i Marko su imali ispravno ORAM, MAKS, a moj original ima ORAN i NAKS, nema tu razlike u kvalitetu.

Rječnici navode prefikse, ali ih enigmatska teorija i praksa ne prihvataju (barem onako kako sam ja naučio i usvojio, možda neki urednici puštaju) jer nisu samostalne riječi. Aero je išao kao ime tvornice u Celju. Moguće je zamisliti da neki poprime šire značenje i postanu prihvatljivi, ovaj čas se ne mogu sjetiti primjera.

Hvala za korekciju, nisam vidio to I umjesto A, ispraviću u mreži.

Svetlana kaže...

Aero je već bio?! Ne mogu nikad da zapamtim reči koje su se već pojavljivale. Veruj mi, nisam je zato navela da te provociram, već je to bio jedini drugi prefiks kojeg sam se u tom momentu mogla setiti, a stvarno se ne sećam da je već bio u nekoj od osmica/bušmana.

Hvala na objašnjenju. Znači, prefiksi njet. :D

Hajro kaže...

Kakvo provociranje Svetlana, bez brige, ni pomisliti... možda sam odgovorio malko "službeno" ... nema ovdje ništa osim opuštenog enigmatskog druženja, razmjene iskustava, mišljenja..., ništa između redova... sve super dobronamjerno (što ne znači savršeno), bilo je i biće grešaka, možda će nekad biti i neslaganja, ali nikad izvan dobrih namjera i opuštenosti.

Enigmatska teorija nam je draga i važna tema, postoje različitosti, razilaženja, nejasnoće... Bilo bi lijepo da se, bilo gdje, uključe svi i da strpljivim i tolerantnim dijalogom dođemo da nekih zaključaka, uniformnost nije nužna, ali razmjena argumenata bi sigurno bila korisna. Evo se sjetih priče o rebusnom palindromu na Modrićevom blogu, bilo je značajnih razilaženja i ostalo je na tome. Šteta.

Anonimno kaže...

Ja se ubih tražeći "rezultate" kod Slavka! Al tu je Hajro da me uputi na pravu adresu. Ono što je interesntno jeste to da ja uopšte nisam vidio sličice koje su zapravo pojmovi koji su sastavni dio rada! Tek kada sam poslao rješenje vidim da sam mogao biti uspješniji pa ne bih Anatolija pretvorio u amarilis!
Začudo dlaka mi nije predstavljala problem već Zuko i kočijašiti a malo duže sam kružio oko Madagaskara, opet zbog sličica! Sve u svemu odavno nisam uživao u rješavanju kao ovaj put! S nestrpljenjem očekujem sljedeći susret!
M. Milićević

Hajro kaže...

Hvala Miloše, super pozitivan početak 2021-e.

Sličice su se nametnule kao opcija pomoći, a i post izgleda ljepše. Istovremeno su malo napuštanje bezopisnog koncepta (ako je na slici Anatolij Karpov pa upišeš ime, prezime ili oboje, to je opisivanje slikom umjesto riječima). Lako ćemo za taj "grijeh", važno je da si bo uspješan i uživao i bez te olakšice. Probaćemo i neke druge varijacije, nastavljamo se družiti i eksperimentirati.