27.1.21

  
BEZOPISNI BUŠMAN   10
 
 
 

Bilo je, i pored tehničkih poteškoća, vrlo uspješno. Ako uračunamo trošenje vremena na kreiranje mreže sa rješenjem (Žarko), kasni početak (Marko, Radoja), prvi pokušaj (Luka) čini se da su svi proveli ugodno i ne predugo vrijeme u rješavanju. Očito nije bilo ni prelako ni preteško, bilo je varijacija, ali manje nego inače (pa odlučih da ne objavljujem sve mreže). Svima hvala za učešće, podršku i sportski duh, naravno i čestitke za uspješnost, idemo dalje.

Poseban pozdrav za LUKU JELAVIĆA, novi je ovdje u našem druženju, dobro nam došao. Nismo se čuli ni vidjeli više decenija, eto nešto super pozitivno danas. Potražih fotos i jedino što nađoh je Nedjeljkov post iz 2018, Štefov prilog sa 6. skupštine Enigmatskog udruženja Bjelovar 28.8.1974. gdje je Luka bio jedan od tri predsjedavajuća (fotograf je slikao prisutne u dvorani) pa je u popisu osoba na slici pomenut uz napomenu "zagonetač s leđa". Negdje imam skenirani fotos sa Lukom, Markom Smolčićem, Žestom...Stigla slika, hvala Nedjeljko.

Linkovi su aktivirani.

 

TIME LINE

21:01 Nedjeljko Nedić

21:15 Svetlana Jorgaćijević

21:15 Zdravko Kubat

21:17 Dragiša Cetić

21:48 Žarko Đokić

21:52 Marko Mihaljević

22:01 Luka Jelavić

22:41 Radoja Racanović

 




Varijacije:
 
- RIKA/OKO, RIVA/OVO, IKA/KAM, IRA/RAM potpuno svejedno koja opcija je odabrana

- SARAŠI/OŠIT (Marko) stupac 22
 
- VIRMA/TAZBINA/TANAK REZ umjesto VILMA/TADBINA/TANAK LED stupac 16 (Zdravko, Dragiša i Luka), propustih vidjeti sve, hvala Dragiša, očito je TAZBINA bila bliža od TADBINA
 
- ZAVRTLJAJ (Žarko) donji red
 
 
  *********
 



 

Evo ga, okrugli BOB, deset zaista nije veliki broj ali nekako mi veliko to prerastanje od eksperimenta u nešto redovno i prepoznato kao zanimljivo i vrijedno. 

Dimenzije bušmana su 23X11, prosječna dužina riječi je 5.38, unutra je 8 sintagmi, 15 nefrekventnih slova (nema Ć, Đ i DŽ), 8 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 8 samoglasničkih skupina. Upisani su svi jednoslovi, dvoslovi i tri manje poznata četveroslova. 

Plavu prečku u stupcu br. 10 sam stavio za super stroge kritičare, da se ne "vade" tvrdnjom da je pojam nepravilan. Šalu na stranu, vjerujem da je i bez nje sve OK, da je taj jedanaestoslovni pojam savršeno prihvatljiv, no želim naglasiti detalj koji bi mogao biti problem pri rješavanju.

U žutim poljima su suglasnici, u bijelim samoglasnici  

U tamnožutim poljima su nefrekventna slova sa naše stare liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž).

Kvadratić u polju gdje je prvo slovo označava pojam koji se piše velikim slovom.

Crna strelica označava množinu.

Prozirna strelica označava pridjev.

Ijekavica i etimologija (J6)

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

21:00dodano 10 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

 

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko

 


Broj komentara: 5:

Hajro kaže...

Evo i 10 dodatnih slova, u 22:00 ce biti objavljena i originalna verzija. Koliko cu uspjeti objaviti pristigla rjesenja ne mogu biti siguran, vjerujem barem imena i vremenski poredak, sutra ujutru ce sve biti kao i uvijek, svi radovi kompletno predstavljeni. Hvala svima za strpljenje, nepredvidjeno sam morao ici van kuce i tehnika se pojavila kao problem...

Dragiša kaže...

Hajro, moja varijanta je imala riječ TAZBINA, pa otud i VIRMA i TANAK REZ. Posljednje slovo u liku je Š!
Ovaj bušman mi je bio baš interesantan, išao sam doslovno MIC PO MIC, od VASKA POPE, pa redom u desnu stranu! Zastoj je bio kod riječi BALANS, koju sam ja sam sebi pretvorio u BALAST! Tu je blizu i plava prečka, pa sam izgubio malo vremena oko te misteriozne riječi, ali ne mijenjajući BALAST! Zato se uvijek na vrijeme riješite BALASTA!

Pozdrav!

Hajro kaže...

Hvala Dragiša, propustih vidjeti TAZBINA, bio je baš naporan dan jučer.

I Radoja je napisao kako je krenuo slijeva nadesno, redom... Važno je da nije bilo prelako, ipak ste svi potrošili neko vrijeme, Marko veli da je bio gotov za 24 minute. Mislim da treba zadržati upisivanje jednoslova i dvoslova plus izrazito nepoznate pojmove. Primjer sa TANAK REZ umjesto TANAK LED pokazuje da i u lakom zadatku može biti razlika. Nastavljamo ovako...:)

Zdravko kaže...

I ja sam imao TANAK REZ - način reza dijamantskom reznom pločom ili pilom (Internet). Nešto mi nije TADBINA poznata. Sintagme su izvrsne, svježe, nove. Mislim da se do sada nisu pojavljivale. Ipak su me malo namučile i oduzele vremena. GROM-a se nisam odmah sjetio. Probao sam sa BROD, GROB itd. Počeo sam od VRATOLOMIJA i VASKO POPA. Bilo je zabavno, kao i obično.

Pozdrav

Hajro kaže...

Izgleda da su svi, ili barem većina, počeli slijeva...važno je da je išlo

Evo super primjera za žiriranje (u slučaju natjecanja sličnog drugim sastavljačkim ogledanjima). Da li je kvalitativna razlika TAZBINA - TADBINA jednaka, manja ili veća od razlike TANAK LED - TANAK REZ, odnosno koja kombinacija bi zasluživala više bodova (zaboravimo ovdje VILMA i VIRMA)? Puno vrhunskih sastavljača, urednika, teoretičara ... koji ne učestvuju ovdje, možda bi se neki prihvatili žiriranja, ne bi tu bilo puno posla, malo je učesnika, malo varijacija.

U prepoznavanju sintagmi uvijek startam od najkraće riječi, veznika, prijedloga... Vjerujem da rješavanje ovakvog zadatka ide najbrže ako se ide kako je autor išao, najprije osnovna kombinacija u sredini, najduže sintagme (ako već nema nešto vrlo specifično)...

MIC PO MIC je bilo nedavno u osmicama... sjetih se i da je POBRATIM bio u jednom od prethodnih bušmana i da je oko njega bilo problema...

Počeo sam bilježiti sintagme kad sam krenuo sa sastavljačkim takmičenjem uživo na Uni 2015-e. Pribilježim i neke koje ovog časa i ne bi bile prihvatljive, nisu nategnute, ali možda nisu još dostigle kvalitet istinske sintagme... no možda olabavimo kriterije... moglo bi se tu diskutirati.