13.1.21

  

BEZOPISNI BUŠMAN 9

 


 
Svima čestitke i hvala za učešće, izgleda da je bilo "na mjeru", ni prelako ni preteško. Evo nešto komentara već imamo, ako bude još lako ću ih prebaciti u sam post. Žarko je postavio pitanje slijeđenja oznaka (veliko slovo i sl). Zasad se družimo, uživamo u rješavanju, pogledamo sve primljeno, utvrdimo vrijeme prijema... Ovaj puta je bilo prilično jednostavno, nema varijacija koje bi bile sporne, no za ozbiljno natjecanje sa proglašenjem pobjednika i sl... trebalo bi utvrditi pravila, proces žiriranja ako su neki pojmovi sporni i sl... Šta god radili prioritet će nam biti zadržati opuštenost i hobistički pristup sa dobrim namjerama iznad svega.

Evo smo dobili novu damu u našem društvu, upravo je stiglo rješenje od Srebrenke Takšić, spremiću ga za koji minut, a i Žarkovo.

Dragiša je bio najbrži, sam veli da se potrudio, čestitke, 36 minuta je dobar rezultat. Potpuno jednako rješenje je poslao i Nedjeljko, moje RULJE-TALJ su obojica promijenili u prihvatljive RUČE-TAČ, sve ostalo je jednako originalu. Sintagme baš nikom nisu bile problem, zapinjalo je dolje lijevo sa mojim JAKARA, a i dolje desno FARUK je zamijenio moje JARUN... bilo je varijacija.

PDF sa e-mail porukama, odnosno poslanim rješenjima.

 


 

DRAGIŠA I NEDJELJKO
 


 ZDRAVKO

 

SLAVKO


 RADOJA


 SVETLANA


 MILOŠ


ŽARKO


SREBRENKA


  HAJRO


 

TIME LINE

20:36 Dragiša

20:49 Nedjeljko

21:06 Zdravko

21:13 Slavko

21:32 Radoja

21:36 Svetlana

21:38 Miloš

21:57 Žarko 

22:00 Srebrenka 

 

Evo i grafičke analize bušmana, narandžasti su pojmovi od 10 i više slova, zeleni 7-9, žuti su 6-slovi, a bijeli su ostali pojmovi od 5 i manje slova. Rad je specifičan po prisustvu kratkih sintagmi (2 od sedam slova, 4 od osam slova i 1 od devet slova).

 


 

    *****************

 



Prvi ovogodišnji BOB sam započeo misleći na sintagme, pogotovo kraće, pogotovo uspravne. Uspio sam, unutra je čak 14 sintagmi (8 plus 6), cijena je plaćena manjim brojem nefrekventnih slova, a i par sintagmi su, možda, manje poznate (nisam siguran, sjetimo se DLAKE U JAJETU). Na prvoj slici je najveći svjetski "nadmorski" vulkan čije ime znači Duga planina, imamo i scenu jednog od najpoznatijih vesterna (1959). Kad sam kod sintagmi i filmova - nenamjerno sam "uvrstio" još jedan naslov vrlo poznatog (finansijski ne baš uspješnog) vesterna iz 1980. Ako zajedno pročitate posljednju riječ u sintagmi u "G" redu i četveroslov iza nje (u istom redu iza prečke), dobićete naslov tog filma.

Dimenzije bušmana su 22X11, prosječna dužina riječi je 5.56, unutra je 14 sintagmi, 11 nefrekventnih slova (nema DŽ, NJ i Ž), 8 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 13 samoglasničkih skupina. Upisani su svi jednoslovi, dvoslovi, nekoliko troslova i jedan petoslov. Nema glagola.

U žutim poljima su suglasnici, u bijelim samoglasnici  

U tamnožutim poljima su nefrekventna slova sa naše stare liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž), u današnjoj mreži nemamo DŽ, NJ i Ž.

Kvadratić u polju gdje je prvo slovo označava pojam koji se piše velikim slovom.

Crna strelica označava množinu.

Prozirna strelica označava pridjev.

 

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama.  

 

NAPOMENE:

  ijekavica i etimologija (5F, možda i 8-B, nisam siguran kako je fonetski)

  prihvatljive su varijacije dijelova mreže ako su uvršteni oblici ispravni i relativno poznati (opskurne stvari sa interneta nisu prihvatljive). Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

 

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

21:00dodano 10 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

 

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko

 

Broj komentara: 15:

zarptica.53 kaže...

Koji je TAČ sa velikim slovom?

Dragiša kaže...

Slažem se, Žare! Upravo to najčešće previdim kada rješavam ove bušmane, sve te pomoćne simbole!

Hajro kaže...

Dok ne propišemo drugačije (eventualno za ozbiljno takmičenje) ne postoji obaveza da se slijede oznake i opcije autora. Sve što je ispravno je prihvatljivo. Trebalo bi početi raditi na pravilima za takmičenje gdje bismo imali proglašenje pobjednika, zasad se družimo, uživamo i objavljujemo sve primljeno.

zarptica.53 kaže...

Ja imam i dilemu oko pojma JAKARA. Ako me oči ne varaju, a moguće je zbog godina, ovaj pojam nije označen kao pojam koji se piše velikim slovom. Ono što je npr. na HJP napisano je velikim slovom? Zato sam se odličio za maloslovne JAJARA, JEBA, rekoh, tu je ŠVALER, možda je tu "kvaka". Zadovoljih i pravila!. Šalu na stranu, divno sam se zabavio. Preferirao sam tačnost, bez crvenila, ali...
BTW, Hajro, ovo je idealno za Una Enigmatica!
Veliki pozdrav svima!

Hajro kaže...

Slažem se Žarko, online je vrlo lijepo, a uživo bi bilo savršeno.

Guramo dalje ovako, svaki put ponešto promijenim(o), postoji potencijal i ideje za više, vidjećemo...

JAKARA sam pogledao samo u R-6, meni je u glavi kao svakodnevni pojam za pristup sa naglašenom snagom i sl, šestica ima i opise koji su malim slovom...

M. Милићевић kaže...

Моја застарјела техника "папир-оловка" је крива за спорост. Али ја се такмичим са самим собом! И мени је битна тачност па ово доживљавам као тест снаге а не тест брзине. Баш се добро забавих. И за крај гдје ли ишчупа ону моју фотку да ми је знати!?

Hajro kaže...

Slika je sa Une, bio si jednom, mislim 2016.

Upravo o tome je riječ, ako radimo ozbiljno takmičenje valjalo bi utvrditi penale za greške i ono najteže - kako odlučiti je li nešto prihvatljivo ili ne. Brzina je velika vrlina, ali je tačnost veća i najvažnija. Rado ćemo čuti i druge.

Svetlana kaže...

U devet sati i pet minuta sam bila gotova sa ukrštenicom, bolje reći skoro gotova, jer mi je falilo samo jedno slovo. Već sam trljala ruke, da ću ovog puta uspeti napraviti potpuno istu ukrštenicu kao Hajro. Ostalo mi je samo da pronađem šta se nalazi u polju H3.

Na prvi pogled u obzir su dolazili jaTara, jaJara ili jaMara. Ali šta su onda taba, jaba ili maba? HJP kaže: ne postoje. Hmmm. Možda onda treba ešelon umesto ešalon? Teba je odlična, ali se piše velikim slovom, a ovo treba malim. Ponavljam postupak sa HJP za teba, jeba i meba. Opet ništa. Dobro, onda ću promeniti taktiku. U HJP kucam redom jabara, jacara, jadara, jafara... sve do jazara. Ništa. Polako mi postaje jasno da ipak neću naći Hajrovo rešenje. Onda ponavljam isti postupak na staznaci.com. Opet ništa. Pokušavam sa uspravnom reči: caba, daba, faba, gaba, ... zaba, pa onda ceba, deba, feba, geba... Posle više od 20 minuta napokon odustajem i šaljem Hajri rešenje sa Tebom.

Obično me znaju namučiti ćoškovi, ovo je prvi put da to učini jedno jedino slovo. :)

Hajro kaže...

Ja sam očekivao problem gore desno, zato natrpah tamo dodatna slova.

HJP je izvrstan za nas, ali počesto nije dovoljan. Greška je moja, JAKARA mi je izgledalo kao "dobar dan", no Dragiša i Nedjeljko nisu imali problema, ipak trebao sam biti oprezniji tu... učim(o) i unapređujem(o) dalje.

Zdravko kaže...

Bilo je zabavno i ovoga puta. Lijep bušman sa mnogo sintagmi, koje su učinile da rješavanje bude izazovnije i interesantnije, možda čak i lakše.

Najprije sam identificirao MAUNA LOA, trebalo ju je samo plasirati na pravo mjesto. To je malo sačekalo, a krenuo sam od ROBERT DE NIRO, a onda RAČUN BEZ KRČMARA, a zatim STAN LAUREL. Potom je došao TRPIMIR, MAUNA LOA, a postepeno i ostale sintagme, koje su baš lijepo odabrane.

Ono što me je usporilo i odnijelo mi najviše vremena je gornji lijevi ugao. Počeo sam se dvoumiti da li je FATAMORGANA jedina riječ koja bi mogla ići u A (vodoravno). Naime, nisam nikako mogao doći do prve riječi pod B, a bilo je tako jednostavno, ANAREBUS! Pokušao sam sa FARMER, FORMER 1. okomito. IREALNI nije moglo ići zbog već uvrštenog REALIST. Opcija je bila ANUALNI koja se pokazala tačna. I tako, vrijeme je prolazilo, a na kraju sam došao do ANAREBUS, koja je bila i zadnja uvrštena riječ.


Hvala Hajri na zadatku i pozdrav za sve učesnike!

Hajro kaže...

ANAREBUS ne bi bio poželjan za širu rješavačku publiku, evo se ispostavilo da su i enigmati malo zapinjali tu.

Govoreći o široj rješavačkoj publici pada mi na pamet da bi ovo moglo ići u izdanje uz opciju sa opisima na vertikalnoj polovini druge strane susjednog lista kojeg bi se moglo presaviti i bušman rješavati na uobičajen način. Prije 40 i nešto godina sam u HIK-u imao osmosmjerke sa različitim opcijama bez popisa pojmova, ali je rješavač imao i opciju sa standardnim popisom pojmova pomicanjem narednog lista nadolje (nije bilo klamerice).

Ovaj "trik" sa slučajnom sintagmom VRATA RAJA (preko prečke na kraju G reda) bi mogao biti neslučajno ponovljen kao mali kuriozitet i dodatno olakšanje.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja sam prvo upisao Trpimira. Počeo sam u 20:10. Umjesto TAČ moglo je i TAŠ - RUŠE. Previdio sam oznaku za vlastitu imenicu pa su zato RUČE.

Hajro kaže...

Ukršteni 4-slov i 3-slov će gotovo uvijek dati više mogućnosti, oznaka velikog slova je, kao i sve druge, pomoć, ne i obaveza. Odabrah LJ da bih ga imao, Š je već prisutno u JAKŠA i AŠOV... u verziji super ozbiljnog natjecanja i to (sve što je navedeno u objašnjenju zadatka) bi bilo vrednovano.

Bilo bi dobro da je inače nefrekventno slovo F bilo nekako obilježeno u FATAMORGANA, no mreža je već natrpana kojekakvim grafičkim kodovima...

Mnogi su opet krenuli sa zakašnjenjem, nije lako odvojiti vrijeme baš u to doba, ipak je bilo uspješno.

Zdravko kaže...

Vjerovatno bi se ovakav tip bušmana mogao prirediti za neki enigmatski časopis, možda sa nekim dodacima, tako da bi bio pristupačan (rješiv) većem krugu rješavača. Trebalo bi probati.

Hajro kaže...

Hvala na pozitivnom razmišljanju Zdravko, no lako je eksperimentirati online, nešto truda je jedini ulog, ozbiljnog rizika nema. Izdavanje časopisa je ozbiljan posao gdje se vjerni kupci stiču dugim ozbiljnim radom, a gube mnogo lakše i na mnogo više načina. Zato sam pomenuo ideju da rješavač može pokušati bez opisa, ali da ima odmah tu i opise, pa izdanje nudi dva vrlo različita zadatka na istom prostoru. Ovo jeste poteško i nije za svakoga, ali izdanje stoji na stolu danima, čovjek se može vratiti i pogledati ponovo, možda nešto sine. Neki bi možda odmah rješavali sa opisima znajući da je pred njima vrlo rješiv bušman.

Online prezentacija ima prednost da je moguće dodavati olakšanja u više koraka, u izdanju takva mogućnost ne postoji.

Žarko je pomenuo Unu i zaista ovo bi bio izvrstan zadatak za rješavanje uživo, a tamo su se okupljali sastavljači kojima ovakav zadatak izuzetno odgovara. Nadajmo se da će biti prilike, na Uni i/ili drugdje