24.1.21

 

OSMICE 64, 65, 66

 


Evo ih, moj original i sva pristigla rješenja. Crvena su slova koja se razlikuju od originala, što, naravno, ne znači ni da su nepravilna, a ni da su slabija od moje verzije. Plavim slovima podsjećam da je moja greška u pripremi mogla uticati na rješavanje. Svaki pojam bi trebalo pogledati, Zdravko je u komentaru već pojasnio svoje varijacije....  Bilo kako bilo sada imamo preglednu prezentaciju rješenja. Lijepo je sve završiti neposredno poslije samog druženja ali, kao i na vašoj strani, brzina jeste vrlina, ali nekad može biti izvor grešaka. Nadam se da ćete ovo pogledati uz doručak i jutarnji napitak. Prijatno!

 

 HAJRO

 

ZDRAVKO

 

ŽARKO

 

BOŽO

 

DRAGIŠA

 

SVETLANA

 

LUKA


 

***********


Najprije - oprostite mi grešku u drugoj mreži, nešto sam mijenjao i to je uvijek opasna stvar. Već napisah da danas nema Svetlane no evo je, super, obaveze su obaveze, kasnije se priključila, sportski duh, užitak u rješavanju... Evo i Luke u posljednjim trenucima.

Zdravko je bio najbrži, Žarko 9 minuta iza njega, pa Božo još dvije minute i Dragiša još 7. Bilo je mnogo varijacija, neke su sigurno nepravilne, ovako nabrzinu ne bih brojao i poredio, svima hvala na učešću, čestitke za efikasnost i moje obećanje da do sutra pripremim vaša rješenja na način slično kao sa bušmanom pa ćete moći porediti.

Komentari su pušteni, rješenja primljena na e-mail (Božo, Žarko, Luka) ću spremiti za 15-ak minuta.

 

UKUPNI POREDAK

1. Zdravko Kubat 17:36 (vrijeme primitka posljednjeg ispravnog rješenja)

2. Žarko Đokić 17:45

3. Božo Miljević 17:47

4. Dragiša Cetić 17:54

5. Svetlana Jorgaćijević 18:42 

6. Luka Pavičić 19:09

 

POREDAK PO ZADACIMA

1 – AKROPOLA – Božo, Zdravko, Žarko, Dragiša, Svetlana

2 – KOLOSEUM – Zdravko, Žarko, Božo, Dragiša, Svetlana, Luka

3 – PARTENON – Zdravko, Božo, Žarko, Dragiša, Svetlana, Luka

 

TIMELINE

17:20 Zdravko  3

17:22 Božo  3

17:28 Zdravko  2

17:29 Božo  1

17:45 Žarko  1,2,3

17:47 Božo  2

17:54 Dragiša  1,2,3

18:42 Svetlana  1,2,3      

18:44 Luka  3   

18:53 Luka  2

19:09 Luka  1   



 *******************


Upravo otkrih grešku  u drugoj mreži, nedostaju upisana slova u prvom redu - N u naos, U ili A u umor,amor, V u Vesko. Rješavanje je, naravno, moguće.


U mrežama su osmoslovčani pojmovi iz antičke arhitekture. Na prvoj i trećoj slici je, naravno, isti objekt, lako ćete se dosjetiti oba pojma koja slike ilustriraju. Tematski pojmovi su poredani abecednim redom ovdje i u mrežama.

 



SAŽETA UPUTSTVA:

- locirati prekide u sintagmama (ako ih ima), grupe uzastopnih samoglasnika (bijela polja) i suglasnika (žuta polja)

- početi od pojmova koji su, na osnovu upisanih slova, jednoznačni (postoji samo jedna mogućnost)

- svi uvršeni pojmovi su poznati, ponekad je moguće više od jednog rješenja, priznaje se sve što je ispravno. Ako postoji velika razlikama u kvalitetu (poznatost) opcija priznaje se samo bolja. 

- zlatnim sjajem sija svako polje u kojem je jedno od 8 slova sa odranije poznate liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž).

- u poljima spojenim kosom crvenom crticom su dva ista suglasnika. Nema takve oznake ako je jedan od dva ista suglasnika već upisan.

- jezička varijanta je ijekavica i etimologija.

- RJEŠENJA ŠALJITE U KOMENTARIMA KOJI ĆE BITI VIDLJIVI U 19:00 KADA ĆEMO UTVRDITI REZULTATE. Druga opcija je e-mail hodzich@gmail.com.

Generalna objašnjenja i informacije su OVDJE

OLAKŠANJA - vidjeti satnicu dolje ispod mreža.

 




17:00 - objavljivanje tri zadatka - PDF je OVDJE 

17:30 - Detaljnija uputstva su OVDJE

18:00 - Tri dodatna slova su OVDJE

18:30 - Nova tri slova su OVDJE

19:00 - Završetak, riješene mreže su OVDJE

19:00 - Objavljivanje svih komentara i rezultata

 

Broj komentara: 12:

Zdravko kaže...

3.
MIC PO MIC
POVRTLAR
KANJONČIĆ
IMORALAN
CRV SUMNJE
PARTENON
IMAMOVIĆ
CAREVIĆI

Zdravko kaže...

2.
SPORTSKO
NEUROTIK
TIMARITI
EKSPOZEI
KOLOSEUM
TESTATOR
PRESTATI
ISKONSKI

Zdravko kaže...

1.
USPRAVNI
ISCRPSTI
ŠKOLOVAN
TOPOLINO
UČILIŠTE
AKROPOLA
NAČITANI
I DAN I NOĆ

Dragiša kaže...

1. AKROPOLA

USPRAVNI
ISCRPSTI
ŠKOLOVAN
TOPOLINO
UČILIŠTE
AKROPOLA
NEČITANI
I DAN I NOČ

2. KOLOSEUM

SPORTSKI
NEUROTIK
TIMARITI
EKSPOZEI
KOLOSEUM
DIKTATOR
SLISTITI
AKTINSKI

3. PARTENON

MIC PO MIC
POVRTLAR
KANJONČIĆ
IMORALAN
CRV SUMNJE
PARTENON
IMAMOVIĆ
CAREVIĆI

Svetlana kaže...

Danas sam mogla tek posle 6 da se uključim, a evo i rešenja:

1. USPRAVNI, ISCRPSTI, ŠKOLOVAN, TOPOLINO
UČILIŠTE, AKROPOLA, NAČITANI, I DAN I NOĆ

2. SPORTSKO, NEUROTIK, TIMARITI
EKSPOZEI, KOLOSEUM, DIKTATOR, SLISTITI, ESTONSKI

3. MIC PO MIC, POVRTLAR, KANJONČIĆ,
IMORALAN, CRV SUMNJE, PARTENON, IMAMOVIĆ, CAREVIĆI

Zdravko kaže...

Pozdrav za sve!
Nekoliko mojih riječi u 2. mreži odstupa od originalnog rješenja.

Radi se o slijedećim riječima:
MERES, Francis - eng. književni kritičar iz 16. st., napisao "Palladis Tamia" (1598.)
TAOS - mjesto u Meksiku
SESK - australijski hip-hop muzičar.
TARS - robot iz filma Interstellar (2014.)

Hvala Hajri na zadacima! Družimo se opet slijedeće nedjelje.

Hajro kaže...

Bravo Zdravko, zaslužene čestitke. Pomenuh varijacije i moguće neispravnosti da bih sve još malko unaprijedio, rado ću uložiti još vremena i rada, sutra će sve biti vidljivo na najbolji način. Sa bušmanima se sve lijepo vidi, osmice jesu manje i jednostavnije no svejedno želim jednaku ozbiljnost i sa osmicama. Cilj je unapređivati, podsticati ... Neću sam odlučivati koja je varijacija bolja, no hoću prezentirati sve na najbolji mogući način tako da je svima koje zanima lako vidjeti.

Božo kaže...

Evo,baš uz jutarnju kafu.Kako vidim druga osmica je skoro sve mučila.Mene je navukla Hajrina prva pomoć.Pročitah da imaju dva pridjeva i onda sam zaključio da sedmi red mora biti pridjev sa zadnjim slovom N ,a osmi stubac sa predzadnji slovom N. I,onda više nije bilo šanse da nađem NEUROTIK.
Izgleda da je to sve Svetlana najbolje odradila,jer njena dva crvena slova su korektna.
Pozdrav svima !

Hajro kaže...

Hvala Božo, ovakvo predstavljanje vaših rješenja sigurno ima smisla, poređenja su dobrodošla, sve i dalje ostaje vrlo opušteno, tek za nijansu preglednije. Na temu rješavanja - iskustvo će sigurno pomoći:)

Zdravko kaže...

Mislim da će, prije svega, u kutovima osmica, a naročito bušmana, uvijek biti prostora za dvoznačnost, odnosno mogućnost kombiniranja različitih riječi u istim poljima, čak i osmoslovnih pojmova. Ovo se može donekle ili skroz ograničiti zadanim slovima, odnosno slovima koji su unaprijed upisani. To može voditi u neželjeni pravac, odnosno dati rješavaču više pomoći nego što je planirano.

Ako rješenje odgonetača odstupa od originala, a ispunjeni su postavljeni kriteriji, kao npr. upotreba upisanih slova, zatim suglasnika i samoglasnika u za to označena polja, ne vidim to ni kao nedostatak križaljke, odnosno sastavljača, ni kao nedostatak rješenja, odnosno odgonetača.

To može čak biti izazov za odgonetača; dokazati se kombiniranjem koji odstupa od originala, ili pokušati naći više mogućih rješenja.

Ovo bi trebalo imati na umu ako se ovakva forma križaljki planira prirediti za neko "uživo", odnosne ne-virtuelno odgonetanje. Dilema sastavljača (priređivača) bi mogla biti: jednoznačni / dvoznačni, čak i višeznačni pojmovi.

Hajro kaže...

Hvala Zdravko, tema je, od samog početka, vrlo zanimljiva. Evo, nakon par mjeseci iskustva možemo zamisliti žiri koji ocjenjuje (kao i u svakom drugoj sličnoj situaciji) kvalitet svih radova, uključujući i original. Dakle, ako rješavač/sastavljač pošalje rad jednak originalu dobiće iste bodove. Ako su prisutne varijacije na žiriju je da da više, manje ili jednak broj bodova. Za svaku konkretnu prigodu bi trebalo utvrditi kolika je sloboda rješavača, mislim da je ne bi trebalo ograničavati, dakle nije obavezan da slijedi upisana slova, oznake suglasnika, nefrekventnih slova, pridjeva, množina, velikih slova i sl... Teško da će imati vremena da napravi velike promjene u osnovnoj kombinaciji, možda bi se moglo propisati šta mora ostati, recimo ukrštene startne sintagme i slično. Mislim da treba ponoviti inicijalno uputsvo/objašnjenje. Originalni rad je tu da bi rješavač znao (i vjerovao) da je takav sastavak moguć, a na njemu je da kreira šta može ili šta misli da je najbolje. Možda je totalna sloboda previše, rado bih čuo mišljenja drugih, skupićemo sve u nekakav smislen tekst na ovu temu.

Ovako online stvar je super zanimljiva, uživo bi bilo savršeno... nastavljamo se družiti, komentirati, teoretizirati i, naravno, nadati se boljem u svakom pogledu.

Srdačan pozdrav svima

Hajro kaže...

Napisah gornje više misleći na bušmane nego na osmice, bušman ima mnogo više mogućnosti. Za osmice bi možda trebalo zadržati obavezu uklapanja upisanih slova...