24.2.21

 

 BEZOPISNI BUŠMAN   12

 



Istina je da slika govori više, ali samo ako je kompletna. U žurbi negdje ostadoh bez Miloševe slike, sorry.

Kako se ono kaže - slike govore više od riječi, dakle bilo je uspješno, za 20-30 minuta ću staviti sve radove i poneku riječ.

Svima hvala i čestitke.

Nije bilo previše varijacija, pogledajte i sami. Post bude malko natrpan ovim mrežama, ali vjerujem da je ovako najpreglednije vidjeti šta smo uradili.

Dugujem izvinjenje za crtice viška u "E" redu i nedostajuću crnu strelicu za množinu SITA u 21. stupcu (Žarko je slijedio oznake). Drugi par očiju bi dobro došao, ovako prihvatam malo više posla i rizika, vjerujem da je smisleno.

 

 MARKO 20:39, SVETLANA 21:15


 

NEDJELJKO 20:47

LUKA 20:58


DRAGIŠA 21:07


ŽARKO 21:11


BOŽO 21:12


SREBRENKA 21:21, BANE 21:45, HAJRO 


MILOŠ 21:32







********************

 

 


Dimenzije bušmana su 22X11, prosječna dužina riječi je 5.15, unutra je 11 sintagmi, 21 nefrekventno slovo sa našeg popisa (nema Đ i DŽ), 17 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 11 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko kratica i manje poznatih pojmova, nakon pola sata (u 20:30) će biti upisani i jednoslovi i dvoslovi. Kao i dosad u 21:00 će biti otkriveno 10 dodatnih slova.

Poslije statistike evo još nekoliko napomena:

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.


Nudim vam i ovaj grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. 

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova (svi su sintagme osim 15 okomito)

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

 

 

Zadatak će objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

20:30dodani jednoslovi i dvoslovi PDF   

21:00dodano 10 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Nadam se zanimljivom enigmatskom druženju, srdačan pozdrav svima.

Broj komentara: 10:

Hajro kaže...

Drugi link (sa dopisanim jednoslovima i dvoslovima) je aktiviran.

Hajro kaže...

Prekid (crtice) u "E" redu je nepotreban, osmoslov nije sintagma.

Hajro kaže...

Treći link (dopisano 10 slova) je aktiviran.

Luka Jelavić kaže...

Dosta brzo je išlo, vjerujem i drugima...Malo više me zadržao desni gorji kut, jer sam imao DRŽATI U ŠAHU i nikako naći okomitu pod 21. Pokušao sam sa TRAICIJA (17.), ali sam kasnije ostao na TRASIRATI. Nisam sigran u SITA (21.), jer nije označena množina, ali svidio mi se UMAK. Uglavnom, bilo je zanimljivo, kao i uvijek sa Hajrinim sintagmama. Pozdrav ekipi, Luka.

zarptica.53 kaže...

Saglasan sa Lukom u svemu. UMOK sam ostavio po formalizmu. Čak sam pronašao i UMOK. UMOKA je neupitna, ali UMOK? Izvrsno sam se zabavio iako su me prekidali telefonski pozivi koje nisam mogao da odbijem. Pozdrav svima. Hvala, Hajro!!!

Hajro kaže...

Zanimljivo je to sa DRŽATI U ŠACI vs ŠAHU, dvije sintagme sa malom razlikom, imao sam opciju i sa ŠAH, prevagnuo je LJENJIVAC.

Bušman ima nešto manji PDR, nešto više kratica, no sintagme su prevagnule, valja održati rješivost i privlačnost.

Nameću se neke druge ideje sa sintagmama, vidjećemo, pokušaću napraviti jednog bušmana kao osiguranje, a tek onda eksperimentirati. Od redakcijskih vremena je ostalo da sve najbolje ide kad je vremenska stiska.

Svetlana kaže...

Na HJP stoji da je sita biljka, tako da tamo može i bez oznake za množinu.

Što više protiče vreme, sve mi je jasnije koliko slabo poznajem "narodne sintagme". Ovog puta čak dve mi nisu bile poznate - gaće i koplje. :) To me je prilično kočilo u napretku prilikom rešavanja.

Opet jedno slovo razlike u odnosu na Hajrino rešenje. Nikako da potrefim da bude isto. :D

Hajro kaže...

Zašto je KUR i MARS bolje nego KUK i MAKS, a jednako pitanje se može postaviti i obrnuto. Mislim da je KUK bolji od KUR, a MARS od MAKS, dakle kombinacije su "tu negdje". Može li ovo TU NEGDJE proći kao sintagma, HJP kaže da je OK, evo nova i kratka, ... nešto riješimo, nešto naučimo...

Marko Mihaljević kaže...

Varijacije na temu:

moglo je i Mass/kus ili Mats/kut (npr. Mass Sarr, Mats Wilander ili Hummels)

Hajro kaže...

Ponekad su varijacije moguće i šire od jednog polja ili dijela mreže... Prije nekih desetak mjeseci sam ekipi enigmata u kafiću u Zagrebu slao i mreže gdje je rješivost bila postizana time što je u jednom polju štimalo više od jednog slova, naravno, nije bilo mnogo takvih polja, ali dovoljno da se kombiniranjem može otkriti dio sadržaja mreže. Bezopisni koncept ima mnogo verzija...