24.3.21

 

BEZOPISNI BUŠMAN   14

 

 

Nešto manji broj rješavača, no godi javljanje odsutnih, imali su važne razloge, ali to nije uticalo na hobističku druželjubivost, hvala im. Hvala i čestitke i za ovih 7 veličanstvenih na slikama.

Nedjeljko je bio najbrži, Dragiša i Zdravko su moj EKONOMAT promijenili u EROTOMAN, Luka je moj EGOTIZAM promijenio u EROTIZAM, suzdržaću se od komentara :) Bilo je i drugih manje uzbudljivih varijacija, pogledajte sve, biće negdje pri kraju tekme.

U posljednji čas sam dodao SOAREJA i MLIVO, malko sam se prepao da će biti preteško, "boli glava" kao prošli put. Ako jeste bilo teško (manje sintagmi i zlatnih slova) trebalo bi razmotriri kako olakšati, možda dodavati po 5 slova svakih pola sata ili slično, možda redovno upisivati jednoslove i dvoslove, možda imati neku temu (recimo da neke sintagme i neki pojmovi budu temom vezani, možda obilježeni u mreži...). Ja sam zadovoljan kako ovo ide, ali sve je i dalje eksperimentiranje, testiranje... bez nekog konkretnog cilja u smislu "e kad utvrdimo šta je najbolje onda će biti ovo ili ono...". Osnovni i najvažniji cilj je hobističko druženje i istraživanje mogućnosti naše igre riječima, ovog medija i sl. 

Evo Marko (krenuo super kasno) javlja da mu je 18 minuta bilo dovoljno da riješi, znači nije bilo izuzetno teško (ukalkulirah da je Marko izuzetan autor i rješavač).

Evo se javlja i Miloš, bio je spriječen pa je rješavao "za sebe", veli da je uživao... hvala.


NEDJELJKO 19:48

DRAGIŠA 20:11


SVETLANA 20:31, ŽARKO 20:34


 ZDRAVKO 20:33


 LUKA 20:56

 

Dragiša napisa:

Odmah sam uočio SREĆA U NESREĆI i TEŠKA INDUSTRIJA. Brzo je došla MONSTRUOZNOST, a onda SMETNUTI S UMA i NIKAD SE NE ZNA. Malo mozganja oko najduže, da li je SVE SE KREĆE? Ne ide. Kad je nešto na vrh jezika, jedva se sjetih! Izborio sam se, zatim, s lijevom stranom, relativno lako. Naravno, na početku sam odmah upisao SANSKRT. Lijevi donji ugao me je dosta namučio. Upisao sam PRTLJANJE, a onda križao DALJINA, pa DULJINA, a ispod MANJAK. Nije išlo uspravno s prvim slovom D i u nastavku tri suglasnika zajedno. Još sam pored imao EDUKATOR, umjesto EROTOMAN, koji je kasnije stigao, kad se pružila POLJANA! Taman da pošaljem sa pretposljednjim redom LABELA kad dođoše slova, a s njima i LAMELA. Mislim da sam pogriješio u posljednjem redu, prvi pojam ANUR (ima vlastito ime, ali nije označeno veliko slovo), a nisam baš siguran ni u desni donji ćošak, gdje se KREKER križa sa GRN!?

Sve u svemu, odlična zabava! 

Prelazimo na fudbal, treba se dobro organizovati! Svi igraju, mora se pomalo sve ispratiti, a moram gledati na laptopu!

Pozdrav!

Dragiša

 


 

 



**************

 

 

Dimenzije bušmana su 20X13, prosječna dužina riječi je 5.6, unutra je 8 sintagmi, 14 nefrekventnih slova (nema DŽ i Đ), 12 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 11 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko manje poznatih pojmova (dvije kratice nisu upisane jer su super poznate). Manji broj sintagmi i nefrekventnih slova će rješavanje učiniti nešto težim, no bitno veći PDR, odnosno manji broj kratkih pojmova bi trebali stvar olakšati. Sve, naravno, uz napomenu da su svi pojmovi vrlo poznati. Ovaj put su na slikama najviše poznate osobe, uključujući i naše enigmatske prijatelje.

PDF na linku sadrži mrežu, ilustracije i standardno objašnjenje grafičkih oznaka (veliko slovo, množine, pridjevi, žuta i zlatna polja).

Poslije statistike evo još nekoliko napomena:

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. 

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

 


 Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

19:00zadatak PDF 

20:00dodano 10 slova PDF

21:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

21:45 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

 

Broj komentara: 8:

Božo kaže...

Odustao sam već,možda nastavim poslije utakmica.Desna gornja strana me uneredila.

Luka Jelavić kaže...

E, baš mi je žao. Danas nisam ni otvarao stranicu, uvijek me nešto odvuklo od laptopa, i sad pred utakmicu Slovenija - Hrvatska pogledam, a ono bušman. Još kad sam vidio svoju sliku... Zaboravio, jednostavno. Rješavao sam predvečer neke križaljke, pa neki film...I to se dogodi. Čekat ću novu priliku. Pozdrav ekipi.

Zdravko kaže...

Lijep bušman sa lijepim sintagmama.
Dosta toga mi je išlo dobro, ali donji lijevi ugao i ovaj GIRTL me je dugo zadržao. Na kraju sam tu stavio KIRTS (Magnuss). Bilo je zabavno i ovog puta.

Pozdrav za sve!

Luka Jelavić kaže...

Sad kad vidim Hajrin original, ne bi bilo lako. U svakom slučaju čestitke Hajri za odlične sintagme i još lepšu kombinatoriku. I za upornost. Važno je da ekipa uživa. Pozdrav i čestitke svima na rješenju.

Hajro kaže...

Dobro je bilo, svima čestitke i hvala, ... nekad se vrijeme neće poklopiti, nekad rješavanje neće ići, nekad će biti grešaka... no, uvijek je tu dobra volja, što zvuči tako jednostavno, gotovo banalno, a u suštini je bezično i nezamjenjivo.

Lijepi pozdrav svima.

Svetlana kaže...

Opet jedno slovo! Dođe mi da od muke stavim girtl, pa odem u firtl. :D

Bilo je zabavno. Malo sam na početku zalutala sa "sve se kreće, sve se mjenja", ali je ubrzo postalo jasno da tamo nešto škripi. Posle ispravke je već išlo - polako, ali sigurno. :D
Pozdrav svima!

Božo kaže...

Utakmice se završiše,i sad pogledah rezultate,pa vidim da je i bilo malo gušće i ostalim.Samo je Nedjeljko završio prije dodatnih slova.
Da nisam zapeo na one dve sintagme ,desno gore,mogao sam prije utakmice završiti.NA JEDVITE JADE i NI ZA ŽIVU GLAVU.Upisao sam KO TI ČUVA GLAVU,i onda dobio PODBAČAJ umjesto PODRAŽAJ,i onda vidim da neću završiti do utakmice,i potpišem kapitulaciju.
Čestitam ostalim,Nedjeljko svaka čast.

zarptica.53 kaže...

Hajri sam u e-mailu napisao "Bravo! Bravo! Bravo!". Izvrsno je bilo, uživanje do kraja. Kako pretendujem tačnost, jako sam zadovoljan svojim učinkom. FIRTL (gradska četvrt-njem.) sam odabrao umjesto GIRTL. Ostajte zdravi! Laku noć!