7.4.21

  

BEZOPISNI BUŠMAN   15

 

Bilo je uspješno i zanimljivo, svima idu zaslužene čestitke i podjela zadovoljstva što provedosmo par zanimljivih sati zajedno. I nogomet je bolji nego jučer, nadam se da Svetlana nije totalno kontra sporta... Luka Pavičić se javio malo kasnije, igrao se sa unučicom, tako treba, znaju se prioriteti... izdvojenost njegove slike nije "magareća klupa" već moja lijenost.

Ima zanimljivih varijacija, posebno su mi drage Žarkove KEREFEKE i Nedjeljkova NEDEMENTNOST (obližnji TOKMAK i IDIOT su dobar dodatak :).

 

 

MARKO 19:36 - 19:58


DRAGIŠA 20:10


 
SVETLANA 20:22


ŽARKO 20:26


 MILOŠ
20:39


 NEDJELJKO
20:41


LUKA J.
20:51


ZDRAVKO 20:51


BANE 20:59


 
LUKA P. 21:22


HAJRO


 

**************

 




Dimenzije bušmana su 24X12, nešto je veći nego obično, proširenje se nametnulo da bi se popravio ukupni dojam i ono najvažnije - rješivost. Ako bih pisao uputstva kako treba sastavljati bušmana sa ovakvim zahtjevima (odsustvo jednoslova i dvoslova u sredini, značajan broj lako prepoznatljivih sintagmi, nefrekventnih slova i skupina, svježina, rješivost ...) onda bih današnju startnu kombinaciju naveo kao primjer kako ne treba raditi. Početak je, generalno, bio sasvim u redu osim što je imao nezgodne okrajke na koje je trebalo navezati ostatak mreže. Morao sam se pomučiti i vaditi sa brojnim troslovima (tri kratice su super poznate pa nisu upisane, imaju i oznaku za veliko slovo). Mislim da će rješivost i užitak biti na nivou prethodnih.

Desila se i zgodna kombinacija u polju B-23. Podijeljeno je na dva dijela jer dva slova pašu u kombinaciju. Vodoravno su dvije verzije istog pojma, a okomito dva različita pojma. 

Evo i statistike: prosječna dužina riječi je 5.4, unutra je 9 sintagmi, 20 nefrekventnih slova (nema DŽ i Đ), 16 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 13 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko manje poznatih pojmova, sve ostalo je poznato, ne zaboravite i ilustracije.

Redovne napomene:

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. Postotak svake od boja bi mogao biti brojčani pokazatelj iskoristiv u vrednovanju križaljke.

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

 


 

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

19:00zadatak PDF 

20:00dodano 12 slova PDF

21:00rješenje PDF - originalna autorova verzija

21:45 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne

 

Broj komentara: 15:

zarptica.53 kaže...

Ne vidim dobro obeležja za velika slova!

Hajro kaže...

Jesu malko blijeda, ali se ipak vide, podebljaćemo ih naredni put

Hajro kaže...

Na PDF su mnogo jasnija, dakle umjesto na sliku križaljke kliknite na prvi link dolje.

Hajro kaže...

Okasnih par minuta sa linkom rješenja, uploading je uvijek malko neizvjestan proces.

Do poluvremena ću srediti pristigla rješenja, svima čestitke i hvala.

Luka Jelavić kaže...

Počeo sam od 24. stupca (ŽILA KUCAVICA), ali sam zapeo kod C reda, imao sam nešto sa ...RŠLJENOST i na tom gradio okomito...Ipak, malo pomalo je išlo, ali ne brzo kao u nekim ranijim bušmanima. Na kraju sam vidio da paše VALENTINO, nisam okomte troslove ni gledao, TARANTINO nije bio u glavi. Ima troslova koje mogu biti i drugačije, pa vjerujem da će biti odstupanja i kod drugih kod nekim varijacija. U svakom slučaju još jedno zanimljivo Hajrino izdanje, lijepa križaljka (i bez velikih bjelina). Pozdrav cijeloj ekipi.

Anonimno kaže...

Jа се убио тражећи торњака! Кад ја тамо а оно међутим. Било је уживање, све у шеснаест! Карабаш је украо шоу! Иако сам забрљао при крају ипак сам задовољан. Висинске припреме су уродиле плодом!
М. Милићевић

Zdravko kaže...

Ja sam odmah našao ŽILA KUCAVICA, ali poslije toga je išlo poolako. Jedva sam iskobeljao NEUČVRŠĆENOST. Bilo je dosta drugih riječi oko kojih sam se mučio. A i počeo sam sa 20-tak minuta zakašnjenja. Zaboravio sam... U svakom slučaju, bilo je zabavno.

Pozdrav svima.

zarptica.53 kaže...

Uživao sam, SVE U ŠESNAEST. Zaista, skoro da nisam video oznake za velika slova. I moj početak je bio ŽILA KUCAVICA i UŽITAK. Posle je išlo spontano. Lep izbor sintagmi.Obzirom koliko mi treba vremena za precrtavanje i non stop upoređivanje mislim da bih bio znatno brži za klasičnu priču-karo papir i olovka. Daće Bog da prođe ovo zlo te da se okupimo i odigramo turnir uživo! Prijatno veče, zdravi bili. Hvala, Hajro!

Hajro kaže...

Hvala Luka, križaljka je sasvim solidna, ali mi je uvijek u glavi koncept da ako sam se ja mučio sastavljajući, slično će proći i rješavači... Naravno da nije tako, ali u nekom romantičarskom idealnom scenariju može biti, a i zvuči lijepo. Dozvolio sam da kombinacija vodi mene umjesto da je obrnuto...pa sam završio mučeći se i vadeći se bezbrojem troslova. Sjećam se kako bih autoru koji kaže "upala mi ta poružna riječ" odgovarao "ko odlučuje tu, hvataj se gumice, ti vodiš igru".

Miloše, sljedeći put ću uklopiti tornjak, Karabašu u čast, a ti spremi novu sliku. OVČAR je već bio unutra, tvoja slika sa visinskih priprema je naišla u pravi čas.

Žarko, prepisivanje uzme dosta vremena, isprintati mrežu, popuniti rukom i uslikati je najbrža opcija. Pomozite da smislimo kakve kreativne nagrade pa da napravimo jedno kolo strogo ozbiljno...

Zanimljivo je da je nekolicina promašila ISPOD ŽITA, Luka P. je imao ISPOD ŠORA, kad već nije moglo ISPOD GLASA, ne znam izgovara li se ovo D ...

Svetlana kaže...

Izgleda da smo svi počeli sa ŽILOM KUCAVICOM. :)
Najviše me je namučilo ono ISPOD čega. Dugo sam pokušavala da smislim šta tamo može da ide i na kraju od muke stavila ŠAKA. Vidim da je i Nedjeljko isto to smislio. :)

Hvala, Hajro, na zabavi, a što se tiče sporta - nisam kontra sporta, samo ne volim fudbal. :D

Hajro kaže...

Ti bi Svetlana trebala biti u maloj prednost ovih naših enigmatsko-nogometnih srijeda, nema odvlačenja pažnje :)

Na ISPOD meni je išlo to žito, a i ruka, nisam provjeravao, žito je lijepo sjelo. Očekivao sam da će startno mjesto biti VIOLINSKI KLJUČ jer taj četveroslov sa dva zlatna polja nema puno varijanti, no očito je da je odlučilo upisano UC.

Nedjeljko Nedić kaže...

A ja sam se sjetio VEHEMENTNOSTI i KOHERENTNOSTI. Za zelenu kosu crtu ja sam mislio da znači ispravku i da tu nije rijetko slovo. Kod ISPOD ŽITA na Ž mi se križalo samo ime NEŽA, a tražila se opća imenica ili riječ koja se piše malim slovom.

Hajro kaže...

Ti si Nedjeljko kao ja sa uputstvima za upotrebu... ne volim ih čitati i kad nešto ne radi onda psujem zbog tvorničke greške, a propustih da pročitam uputstvo... Dakle, sve je pisalo o polju sa kosom crtom, to je bila olakšica. Slično je i sa ilustracijama, kao da nisu dovoljno korištene... svejedno, post izgleda ljepše sa ilustracijom za RUŽ,a i Milošem i njegovim cukom i ovčicama... Nekad jednostavno ne klikne, tebi u glavi bila NEŽA..., a NIŽE bi trebalo biti super lako.

Luka kaže...

Ja sam sa pripremom križaljke u excelu krenuo SVE U DEVETNAST (manje 3), a onda uletiše unuke, te je nastavak išao NEUČVRŠĆENO preko NOĆNE PTICE i VIOLINSKOG KLJUČA, jednim okom na ekranu a drugim na Uno karte, dakako uz konstantno gunđanje na moju dvostruku aktivnost, te kazaljke brzo uhvatiše 21 sat. Bacih oko na pomoćna slova i u 20-ak minuta završih preostalih 70 % križaljke, dakako uz neminovne greške. Sve u svemu zanimljiv vid zabave!

Hajro kaže...

Svaka čast Luka, bio sa na "više razboja", nego spavaš li ti čovječe, ako je ova satnica tačna ti si jedan od enigmata noćobdija... znam dvojicu koji idu spavati istovremeno kad i ja, dakle otprilike sada.