21.4.21

 

BEZOPISNI BUŠMAN 16

 


Izvrstan Markov rad, izvrstan (njegov) odbir pomoćnih slova, bilo je na mjeru, dovoljno izazovno i rješivo.

Da sam ostavio sliku Vin Diesela (kako je Marko htio) možda ne bi bilo ove male varijacije u prva 4 rješenja. No, varijacije nisu mane, naprotiv, tek bilježimo i svaki put nešto naučimo, inoviramo... Danas smo prvi put imali apostrofe, uveli kružić kao novi grafički kod. Bilo je malih dilema oko sintagme NA SILU (može i zajedno, ali odvojeno bi trebalo biti lakše, no...), pa smo imali NA KILU i NA MIRU. Svetlana je dočekala novog autora i stopostotnu podudarnost, bravo.

Opet smo imali prisutnost dragih kolega, Žarko na slici, Lukin Vrbanj na mapi... biće možda jednom i BOB sa imenima i prezimenima enigmata u mreži, biće malko dosadno sa slikama, potrudiću se da koristim različite...

 

NEDJELJKO 20:54

DRAGIŠA 21:11

LUKA J. 21:12

ŽARKO 21:31

 

SVETLANA 21:25

MARKO original

 

 LUKA P. 21:47


 

ZDRAVKO 21:49


 


 


 *******************

 


MARKO MIHALJEVIĆ je prvi gostujući autor, hvala mu na autorskoj pomoći, a i dosadašnjem rješavačkom angažmanu, izuzetno lijepo i uspješno. 

Dimenzije bušmana su 24X12prosječna dužina riječi je 5.3, unutra je 11 sintagmi, 29 nefrekventnih slova (nema DŽ), 14 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 11 samoglasničkih skupina i dva pojma s apostrofom. Upisano je nekoliko manje poznatih pojmova, ne zaboravite ilustracije i etimologiju. Plava prečka na dnu desetog stupca označava dvije jezičke varijante.


Redovne napomene:

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. Postotak svake od boja bi mogao biti brojčani pokazatelj iskoristiv u vrednovanju križaljke.

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova



Zadatak će biti objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00 – zadatak PDF 

21:00 – dodano 12 slova PDF

22:00 – rješenje – PDF - originalna autorova verzija

22:30 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Nadam se zanimljivom enigmatskom druženju, srdačan pozdrav svima.




Broj komentara: 8:

Luka Jelavić kaže...

Čestitke Marku na lijepom radu, zanimljivom i rješivom. Pozdrav ekipi.

zarptica.53 kaže...

Potpisujem Luku!

Hajro kaže...

Zaslužene čestitke i veliko hvala Marku. On je birao i pomoćna slova, odlučivao o svemu, ja sam bio samo "tehničar", Marko je pomogao i otkrivajući moje greške u pripremi. Nadam se da će biti još novih autora, idemo dalje..., čestitke i hvala svima... da sad priupremim sve pristiglo, 10-15 minuta će biti dovoljno.

Svetlana kaže...

Napokon mi je uspelo! Sad više ne moram da učestvujem. :D
Šalim se, naravno. :) Sreća moja da mi je Vin prvi uskočio, a ne Vis, inače bih opet kukala da sam promašila jedno slovo. :)))

Hvala Marku i pozdrav svima.

Marko Mihaljević kaže...

Zahvaljujem svima na sudjelovanju i nadam se da ste uživali.

A sad se prebacujem u rješavačku grupu i vraćam palicu u Hajrine ruke.

Hajro kaže...

Osmice iduće nedjelje neće biti moje...

Ono što je najzanimljivije je pitanje "kad je preteško"... sve dok najuspješniji potroši satak stvar nije prelagana. Koliko rješavača imamo nije vezano samo za težinu zadatka... zaista, sa ovoliko lako prepoznatljivih ilustracija, oznaka u mreži, izrazito poznatim uvrštenim pojmovima (pogotovo dužim) ovo je relativno lagan zadatak. Da li je zanimljiv, da li je vrijeme pogodno itd, druga su pitanja. Da li ima smisla i želje za nastavak nije pitanje.

Bravo za Marka, bravo za rješavače, živjela enigmatika!

Zdravko kaže...

Ja sam počeo od BLJUŠT i "čvrsto stajao na zemlji", ali nije išlo kao po loju. A nisam se nešto ni uzbuđivao zbog toga. Lagano i sa uživanjem sam bušmana dotjerao kraju.
Istakao bih HLJEPČIĆI odnosno HRĐA, RUNSKA VUNA i NEMA ŠALE s kojima nije bilo šale, malo su me više namučile.

Hvala Marku na zadatku, Hajri na organizaciji, svima na druženju. Pozdrav!

Hajro kaže...

Tako je Zdravko, nije ideja uzbuđivati se... iako frustracija može imati takav efekt. Zato strepim od grešaka, insistiram na rješivosti, više upisanih slova, ilustracija..., no i to treba balansirati, dodsadno je ako je prelako.