16.5.21

 

 

OSMICE   112, 113, 114

 


Bilo je problema, nije baš išlo glatko, želim to vidjeti i kao "bilo je zanimljivo", kako Luka reče treba ponešto i naučiti. Predvidio sam da će RDOBRADA i ARTUDITU biti mjesto gdje će neki zapeti, no ne osjećam se krivim, vjerujem da je to neka mjera, nije opskurno, nategnuto...

Božo se javio, spriječen je ugodnim obavezama. Shvatih i da je na TV važan teniski meč... ako nekad poželite da promijenimo satnicu javite se, meni je svejedno, samo nemojte ranije..., možemo mijenjati i dan.

Žarko je bio za deset minuta brži od Radoje, Svetlana 3 minute za Radojom... čestitke i hvala svima. 

 

UKUPNI POREDAK

1. Žarko Đokić  18:23

2. Radoja Racanović  18:33

3. Svetlana Jorgaćijević  18:36

4. Dragiša Cetić  18:41

5. Luka Jelavić  18:45

6. Miloš Milićević



 

POREDAK PO ZADACIMA

1 – ERITREJA  –  Dragiša, Žarko, Radoja, Svetlana, Luka

2 – ETIOPIJA – Žarko, Radoja, Svetlana, Dragiša, Luka

3 – SOMALIJA – Miloš, Žarko, Dragiša, Radoja, Svetlana, Luka

 

TIME LINE

17:26 Miloš  3

17:35 Žarko  3

18:02 Žarko  2

18:17 Dragiša 1, 3

18:23 Žarko  1

18:33 Radoja  1, 2 , 3

18:36 Svetlana  1, 2, 3

18:41 Dragiša  2

18:45 Luka  1, 2, 3

 

 

 

**********************

 


Danas vrtimo globus i nemamo potrebu za više od jednog pokreta, sve tri tematske osmice, države, su "na hrpi", a zajedničko ime tog prostora ima 9 slova. Mreže su poredane po abecednom redu imena država.

 

SAŽETA UPUTSTVA:

- locirati prekide u sintagmama (ako ih ima), grupe uzastopnih samoglasnika (bijela polja) i suglasnika (žuta polja)

- početi od pojmova koji su, na osnovu upisanih slova, jednoznačni (postoji samo jedna mogućnost)

- svi uvršeni pojmovi su poznati, ponekad je moguće više od jednog rješenja, priznaje se sve što je ispravno.

- zlatnim sjajem sija svako polje u kojem je jedno od 8 slova sa odranije poznate liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž).

- u poljima spojenim kosom crvenom crticom su dva ista suglasnika. Nema takve oznake ako je jedan od dva ista suglasnika već upisan.

- jezička varijanta je ijekavica i etimologija.

- RJEŠENJA ŠALJITE U KOMENTARIMA KOJI ĆE BITI VIDLJIVI U 19:00 KADA ĆEMO UTVRDITI REZULTATE. Druga opcija je e-mail hodzich@gmail.com.

Generalna objašnjenja i informacije su OVDJE

OLAKŠANJA - vidjeti satnicu dolje ispod mreža.

 


17:00 - objavljivanje tri zadatka - PDF JE OVDJE   

17:30 - Detaljnija uputstva su OVDJE

18:00 - Tri dodatna slova su OVDJE

18:30 - Nova tri slova su OVDJE

19:00 - Završetak, riješene mreže su OVDJE

19:00 - Objavljivanje svih komentara i rezultata

 

Broj komentara: 17:

zarptica.53 kaže...

EKSTRAKT, UČMALOST, KLjAKAVAC, KAČKAVALj, SOMALIJA, TRATORAK, RELACIJA, KASANDRA

zarptica.53 kaže...

RDOBRADA, FESTIVAL, ETIOPIJA, PROFESOR, ODMETNIK, ZAUVIJEK, ODGAJANJE, NAILAZAK

Dragiša kaže...

1.

SIVA MASA
ERITREJA
SITUIRAN
SAMOKRES
ARTUDITU
MENADŽERI
SILEDŽIJA
AMORALAN

3.

EKSTRAKT
UČMALOST
KLJAKAVAC
KAČKAVALJ
SOMALIJA
TRATORAK
RELACIJA
KASANDRA

zarptica.53 kaže...

SIVA MASA, ERITREJA, SITUIRAN, SAMOKRES, ARTUDITU, MENADŽERI, SILEDŽIJA, AMORALAN

Радоја Рацановић kaže...


Ово би тешко; нарочито прве двије.

1. СИВА МАСА, ЕРИТРЕЈА, СИТУИРАН, САМОКРЕС, АРТУДИТУ, МЕНАЏЕРИ, СИЛЕЏИЈА, АМЕРИКАН

2. РДОБРАДА, ФЕСТИВАЛ, ЕТИОПИЈА, ПРОФЕСОР, ОДМЕТНИК, ЗАУВИЈЕК, ОДГАЈАЊЕ, НАИЛАЗАК

3. ЕКСТРАКТ, УЧМАЛОСТ, КЉАКАВАЦ, КАЧКАВАЉ, СОМАЛИЈА, ТРАТОРАК, РЕЛАЦИЈА, КАСАНДРА

Svetlana kaže...

1. SUVA MASA, ERITREJA, SITUIRAN,
SAMOKRES, ARTIDITU, MENADŽERI, SILEDŽIJA, AMORALAN

2. RDOBRADA, FESTIVAL, ETIOPIJA,
PROFESOR, ODMETNIK, ZAUVIJEK, ODGAJANJE, NAILAZAK

3. EKSTRAKT, UČMALOST, KLJAKAVAC,
KAČKAVALJ, SOMALIJA, TRATORAK, RELACIJA, KASANDRA

Dragiša kaže...

2.

...
FESTIVAL
ETIOPIJA
PROFESOR
ODMETNIK
ZAUVIJEK
ODGAJANJE
NAILAZAK

Luka Jelavić kaže...

1. SIVA KOSA, ERITREJA, SIZUIRAN, SAMOKRES, ARTUDITU, KONAČARI, SALAČIJA, AT....AN.

2. RDOBRADA, FESTIVAL, ETIOPIJA, PROFESOR, ODMETNIK, ZAUVIJEK, ODVAJANJE, NAILAZAK

3. EKSTRAKT, UČMALOST, KLJAKAVAC, KAČKAVALJ, SOMALIJA, TRATORAK, RELACIJA, KASANDRA.

Svetlana kaže...

Masa nije suva, već siva . :))) (Ostalo mi od Suve Reke)

Luka Jelavić kaže...

Treću osmicu sam riješio za desetak minuta, a onda problemi. Nisam se do sada tako dugo mučio, ali sam nešto i naučio, a nisam sve ni riješio (u prvoj osmi stupac). Dugo sam držao SIVA ZONA, pa nikako, a u drugoj sam tek na kraju otkrio da je RDOBRADA. Već sam mislio da je Hajro pogriješio, jer je osmica, počinje sa R pa suglasnik... Ali, eto, naučio sam (pod stare dane), ali znamo onu da se "čovjek uči dok je živ, a ....". Ipak, sudjelovao sam i družio se. Pozdrav ekipi.

Hajro kaže...

Tek sad vidjeh da je i Radoja dodao napomenu da su prve dviuje bile teške. Pogledaću ponovo, možda su dobar primjer za teoretsku obradu... gdje i kako dobar rješavač može zalutati, šta je to što odvuče pažnju..., je li jedino objašnjenje da je bilo nepoznatih pojmova, malo pomoći ... Luka je dobro poentirao sumnju u grešku, zato je toliko važno da grešaka nema, da vjerujete da je "do vas". Svaka čast svima za sportski duh.

Svetlana kaže...

Treća je i meni išla brzo, ali zato prve dve...
Kod prve mi je dole jedino SITUIRAN padalo na pamet, ali sam ga odbacila, jer nisam verovala da neka osmica može da se završi sa U. Gore sam prvo pokušala sa levom rukom, suvim vinom, Pa Suvom Rekom - sve bezuspešno. Nakon prve slovne pomoći mi je uskočio Artuditu (sad vidim da sam i tamo stavila I umesto U), ali siva masa i dalje nije htela da mi proradi, sve dok nije stigla i druga slovna pomoć. :)

U drugoj osmici su mi bile potpuno nepoznate reči RDOBRADA i RKAĆI, tako da praktično nisam imala ništa, za šta bih mogla da se uhvatim, pa da krenem sa rešavanjem. Ispetljala sam se tek nakon drugog seta pomoćnih slova.

Nije bilo lako, ali mi je čak možda i draže ovako - Nije sve tako brzo gotovo, već se treba malo i pomučiti. :)

Hajro kaže...

Bravo Svetlana... no granica između "malo se pomučiti" i frustracije, odustajanja nekad nije široka... Sve ide pod onu "gimnastika uma" i sportski duh. Meni vrlo važno iskustvo, rdobrada i Artuditu su primjereniji pravom takmičenju sa nagradama... iduće nedjelje ćemo imati nešto lakše.

Радоја Рацановић kaže...


И сува маса је сасвим коректно, Светлана. 😊

Код мене је било слично као и код Луке, само што сам некако успио ријешити и ову прву осмицу.

Сигуран сам да је и код већине осталих учесника ситуација била слична и да смо вечерашњи задатак успјели ријешити захваљујући само трећој осмици, релативно лако рјешивој, и на тај начин откривеним тематским појмовима у прве двије. Упркос томе, оне су и даље биле тешко рјешиве, чак и уз употребу првог сета помоћних слова.

Мени је у првој велики проблем била задња водоравна осмица и поред откривена 4 слова (_ИТ__РА_), а самим тим и све остало. Па и када се појавило помоћно С, тешко сам се изборио са том комбинацијом због прве водоравне синтагме (са више могућности) и појма АРТУДИТУ, који једноставно не припада моме вокабулару.

У другој је све било проблем. Почевши од осмице под бројем 2, водоравно или усправно свеједно, гдје се чинило да је друго слово Р, Л, К или Т, па преко шестослова у 3. реду, петослова у 6. и 8. реду (са више могућности) до задње три усправне осмице, заиста лијепе – свака част, али – као и у појму СИУИРАН – то нису самогласничке скупине које ти прво падну на памет.

У сваком случају, задатак је био доста захтјевнији него обично, па би тиме и задовољство нас такмичара требало бити веће. Зато вечерас посебно захваљујем и честитам аутору!

Hajro kaže...

Hvala Radoja, na analizi prije svega... nisam siguran da li generalno zaslužujem čestitke...

Skoro da bih pokušao uvesti "Artuditu problem" kao sinonim za nešto što će imati bezbroj udara na Gugletu, ali je pitanje ima li mjesta u ovakvom zadatku, slično i u ponudi rješavačkim masama. Zahtjevniji radovi, natjecanja i sl svaka čast, Artuditu je OK, ovdje trebamo drugačiji pristup. Mogli bismo uvesti rubriku "predlažem pojam da ga svi naučimo" ili slično, ali učenje kroz "malo se pomučiti" kako Svetlana reče, i nije najbolja opcija. Savršen primjer i tema za diskusiju o našim velikim temama. Uživanje, popularizacija, rješivost... o tome se radi.

Svetlana kaže...

Hajro, ne diraj mi R2-D2. :D
Imala sam oko deset ili možda još i manje godina, kada smo u školi dobili besplatne bioskopske karte za prepodnevne projekcije za vreme zimskog raspusta. Svako je dobio kartu za određeni dan, a nije se moglo znati šta ćemo gledati (svaki dan je bilo nešto drugo). Otišla sam sa drugaricom, a pošto smo imale samo jednu kartu, na ulazu sam upitala da li mogu da platim za drugu, ali su nam samo mahnuli da uđemo obe. Izgleda da baš nisu najbolje izračunali koliko karata treba da podele (ili smo svi poveli još nekoga sa sobom :D), pošto je bioskop bio krcat, tako da smo jedva ušle unutra u salu, a o sedenju smo mogle samo da sanjamo. Na naše iznenađenje, umesto nekog dečjeg crtanog filma, počeli su Ratovi zvezda. Nisam sto posto sigurna, ali mi se čini da je to bio prvi "ozbiljniji" film koji sam odgledala u bioskopu. Tako da, što se mene tiče, sto puta sam više za Artuditu-a , nego za rdobradu. :D

Hajro kaže...

Ma drag je i meni tvoj R2-D2, tad još nisam slutio na šta će izaći upotreba kratica, u životu, ne u enigmatici... Slična moja sjećanja dozivaju Kekeca i Alpe, kad smo sredinom 80-tih (po Žarkovoj preporuci) boravili u prelijepom Logu pod Mangrtom (kod gospe Tončke). i planinarili okolo, prijatelj (eno ga u BL oporavlja se od korone) mi prilijepi nadimak Kosobrin. SF smo pokupili u najranijem djetinjstvu iz Plavog Vjesnika, Dan Dare, Mekon i njegovi trinovi, poslije Galaksija, Andromeda, Zoran Živković i vrhunac sa Herbertom i Dinom. Život ima neki kontinuitet, logiku...