9.8.20

OSMICE - TEMA - 1

 

 

 

 

 

 

 

VLADO KUTNJAK pobjednik - nije bilo teško

 
 
PERO DRUGOPLASIRANI - tema frutti di mare

Prvo ispravno rješenje je stiglo na e-mail od Vlade Kutnjaka u 8:48 po mom vremenu što je vaših 17:48. Sedamnaest minuta kasnije se komentaroim javio Pero sa rješenjem u kojem ima BAZILIKA umjesto SICILIJA u drugom stupcu. Bazilika jeste izvorno grčki pojam, no daleko najprisutnija je u Italiji, tako da moram priznati da sam se zaletio sa tvrdnjom da nema dvostrukih opcija. Pero se ubrzo javio sa novim rješenjem, složivši se da je Sicilija bolje, no ja ostajem pri mišljenju da baziliku treba prihvatiti (ne zato što me Pero slikao pred bazilikom u Poreču).

 

Ovdje treba dodati - čestitke prvoplasiranom dvojcu, ne daju se novopečeni djedovi.

 

Pogledajte komentare i vrijeme - Tonči je imao maltene sve u prvih nekoliko minuta, no zaglavio je sa JUVENTUS (zaslužio je Sarri otkaz). Poslije je išao na večeru (Tonči, ne Sarri) i vratio se uspješniji. Vjerujem i da mu je u glavi MOZZARELLA, a ne fonetski oblik koji bilježe i HJP i HE. Biti tako blizu i umočen u italijanske stvari je bila i prednost i mogući izvor problema. Bilo je uzbudljivo gledati njegove komentare.

 

Žarko je koristio svoje iskustvo u Sloveniji pa zalutao na PANETTON umjesto BENETTON. Poslije je sve bilo jasno.

 

Svetlana je imala isti put preko JUVENTUS-a, poslije je skontala da je Juve "propao". 

 

Dragiša i Marko su se javili na e-mail tačnim rješenjima. 


Oduvijek sam volio faktor vremena, nije isto uraditi nešto brzo ili ... No, istovremeno žurba je majka grešaka, odsustva fokusa... Balans je ključ...

 

Postaviću u narednih sat-dva još ponešto, dotle veliko hvala svima, čestitke uspješnima, za ostale nada da su se lijepo zabavili. Idemo dalje.


 

 

 

 

 

 

Zadatak će biti objavljen u nedjelju 9.8.2020 u 17:00. Jedan od osam crveno označenih pojmova je tema koja povezuje ostalih sedam.

Rješenja treba slati normalnim komentarom, ali komentari neće biti vidljivi do 20:00, odnosno do isteka vremena za rješavanje (3 sata). Nakon isteka prvih 2 sata objaviću verziju sa dodatnim olakšanjima, što znači da ćemo imati dva poretka, jedan za one koji su riješili u prvih dva sata, drugi za one koji su rješavali lakšu varijantu. Logično je da će odlučivati vrijeme slanja  rješenja (nema mogućnosti više rješenja ni za jedno polje u mreži), nema pridjeva, sadržaj je po hrvatskim jezičkim pravilima. Pitanja i rješenja možete slati i na e-mail hodzich@gmail.com.

 

Dodao sam nekoliko ključnih slova i puni jedini manje poznati pojam LANDO (Norris, nova 20-godišnja zvijezda Forule 1).

 

 


Ako trebate PDF možete ga naći OVDJE


Jedan je kolega zamolio za kratko objašnjenje kako se osmice rješavaju. Evo u najkraćem:

-        U mreži 8x8 je uklopljeno osam osmoslovčanih pojmova

-        Mreža ima prečke, a ne crna polja, prekidima su označene sintagme

-        U mrežu su upisana sva slova koja ne pripadaju ni jednom od 8-slovčanih pojmova

-        Polja sa suglasnicima su označena žutom bojom, ona sa samoglasnicima su bijela

-        Obaveza/zadatak autora je da sve osmice budu poznate, ostali pojmovi također, no ponekad se desi neki manje poznati pojam koji ne utiče na mogućnost rješavanja (naravno, i ne pomaže)

-        Zadatak autora je i da kombinaciju kreira tako da rješavač ima od čega početi i, korak po korak, stići do rješenja (kombinirajući ono što mu je ponuđeno – sintagme, upisana slova i kolor kodiranje svih polja)

-        Svaki rješavač će ići nekim svojim putem, možda intuitivno prepoznati neke pojmove i nastaviti uspješno… no logički put bi bio prepoznati jednoznačne opcije (koja su to mjesta, ako ih ima, gdje postoji samo jedna opcija – samo jedan pojam se može kreirati na osnovu upisanih slova, obojenja i/ili prekida u sintagmama). Ako nema takvog mjesta onda treba kombinirati par poteza unaprijed što je, naravno, još zahtjevnije za rješavača i mana rada (osim ako je riječ o natjecanju vrhunskih rješavača). Upisivanjem prvih slova rješenja otvaraju se nove mogućnosti, posebno ako je rješavač vičan prepoznavanju suglasničkih i samoglasničkih (ne tako česte u našem jeziku što ih čini vrlo važnim ovdje) skupina. Korak po korak, stići će do rješenja. Neki će protrčati te korake, neki sporije, no svi će ići korake naprijed, pa nazad i tu je važno (kao i u sastavljanju, jer ovo jeste sastavljanje kombinacije za koju autor garantira da je moguća) znati kada treba odustati i tražiti novu ideju za nastavak. Oni koji danas odustanu od cjeline, dobiće u 19:00 varijantu sa dodatnim olakšanjima.

-        Današnji zadatak je tematski što je teže za sastavljača, najčešće je tako i za rješavača. Malo olakšanje je označenost pozicija tematskih pojmova.

Koncept je jednostavan, ali i zahtjevan - kao i u svim drugim križaljkaškim varijacijama bez opisa, popisa pojmova i sl … nameće se vrlo strogo kriterij poznatosti uvrštenih pojmova. Zahtjevnost na rješavačkoj strani je još očitija – sada je uistinu sastavljač, jedina utjeha je da je kombinacija sigurno moguća i da se od njega očekuje da se sjeti pojmova koje sigurno zna. Koncept je vrlo pogodan za online prezentaciju (samo mreža 8x8 i eventualno par riječi lako stanu i na zaslon telefona, mozgati o putu rješavanja se može i samo gledajući u zaslon). U enigmatskom izdanju, na papiru, zauzima super mali prostor, nadajmo se da donosi izazov i užitak mnogim kupcima. Napisah nekoliko puta – ako neuspješni rješavač vidjevši objavljeno rješenje kaže “Kako se nisam tog sjetio” to je velika razlika od “Otkud mu ideja da bih to mogao znati”.  Koncept liči na sudoku (logika i eliminiranje opcija), razlika je u elementima koje slažemo – sudoku je igra sa brojevima, a ovdje su to riječi iz jezika koji govorimo i znanja koje imamo. Guglajući pojam OSMICE nađoh lijepi vinarski običaj u Sloveniji i činjenicu da su osmice zubi umnjaci. Dakle, spojite čašu vina sa vijugama, dobru zabavu vam želim, nadam se da neće biti po onoj sa zubima i TVRDim ORAHom (krasna, već nekoliko puta korištena osmica).

Ako nastavimo s ovim sigurno će biti još radova, ideja, varijacija, nadam se i drugih autora, Marko i Tonči su već eksperimentirali sa temama, velikim suglasničkim skupinama …

Lijepi pozdrav svima

Hajro



Broj komentara: 30:

Slavko Bovan kaže...

Proba

Tonci M kaže...

Tema ITALIJA
OSAM I POL
PIJEMONT
MILANEZE
JUVENTUS

Tonci M kaže...

SICILIJA

Tonci M kaže...

Sad sam vidio da 5 okomito nije tematski pojam :D
EKONOMAT. Mijenjam PANETONE u KANELONI.
Iii nemam pojma što je 4 okomito, pokušat ću s POLAVENO?

Tonci M kaže...

Hmm 4 okomito bi mogao biti PALAVELA. to znači da mi je sumnjiv samo JUVENTUS.

Pero kaže...

Obim,eks,b,Sato,kare,aza,Conan,milaneze,ili,rolat,Pijemont,oka,lando,lagati,en. Pozdrav, Pero

zarptica.53 kaže...

OSIM/EKS/P
SITO/KARA
ACA/CONAN
MILANEZE
ILI/ROLAT
PIJEMONT
OJA/LANDO
LAGATI/EN

Pojmovi: MILANEZE, PIJEMONT, OSAM i POL, SICILIJA, ITALIJA,MOCARELA,KANELONI, PANETTON -tako kažu u Sloveniji za panettone

Pero kaže...

Umjesto BAZILIKA može i SICILIJA. Pero

Svetlana kaže...

Pokušala sam i ja. Dosad imam Osam i pol, Sicilija, Italija, Juventus, Milaneze i Pijemont. Dalje ne znam. :)

Sada moram da obustavim rešavanje. Videću, možda ću moći još malo da mu se posvetim nešto kasnije.

Tonci M kaže...

Mocarela, benetton

Svetlana kaže...

Juventus propao :), tako da:

OSIM EKS B
SITO KARE
ACA CONAN
MILANEZE
ILI ROLAT
PIJEMONT
OJA LANDO
LAGATI EN

Pero kaže...

Sva sreća da nema doping kontrole, jer mi se podnevna kava zalila s kajsijevačom. Kad sam već htio odustati, tad sam odlučio još jednom pročitati šta to Hajro muti. U prvoj rečenici spominje crveno obilježene tematske pojmove...
Onda je bilo lako: Italija, Osam i pol, Pijemont, milaneze, mocarela. U prvi mah sam stavio bazilika, kao neće Hajro i vodoravno i okomito na OS.... Pozdrav svima, Pero

Hajro kaže...

Komentari sad idu normalno, maknuo sam moderiranje

HH kaže...

Više od tog dvostrukog OS (koje jeste mana, malena ali ipak mana) mi smeta što mreža izgleda kao šahovska ploča, nema puno skupina, no ne može se sve. Uz baziliku ide SATO koji nije baš super poznat, pogotovo ne mlađima... u stvari, možda ima neki novi super poznati Sato kog ja ne znam.

HH kaže...

Tek sad zapazih Perino pominjanje crvene boje - šta mogu kad sam slab na Italiju i crvenilo otuda (Ferrari i Alfa Rosso).

Tonci M kaže...

Ja znam samo Takumu :)

HH kaže...

Ja pamtim nekadašnjeg japanskog premijera - Eisaku Sato

zarptica.53 kaže...

Postoji i odlični košarkaš Romain. Lepa zabava, stvarno mi je krivo zbog PANETTON, tako je u Sloveniji, više mi se sviđa od Benetton, klopa je, a ne tekstil. Pozdrav!

HH kaže...

Pogledah i ne nađoh Panetton, i meni je draže od tekstila. Vrlo ukusno, sa toplim mlijekom posebno. Pero o kajsijevači ja o mlijeku. Sjeća li se iko Koko Bila, kauboja što pije kamilicu.

Nisam znao ovog afričkog kođarkaša. Eisaku nam je svima bio u enigmatskim glavama zbog iskoristiovog i imena i prtezimena.

Svetlana kaže...

Bilo je zabavno. Jedino što sam zalivanje bašte zbog ovoga ostavila za kasnije, pa me stigla osveta komaraca. :D

HH kaže...

Ja sam zalijevao baštu dok ste vi rješavali.

Drago mi je Svetlana, hvala na učešću.

Pero kaže...

Vladi fali I od LAGATI. Nedjeljko i ja ga diskvalificirali. Pero

Luka kaže...

Ja bacio oko na prvi lik, "otkrio" Italiju, pokušao dalje, no previše kombinatorike.
U međuvremenu s Mirom i ekipom odoh na ranije dogovoren burger osvojen na pub kvizu.
U hodu bacih oko na pomoć, te otkrih PIJEMONT i OSAM I PO, no stiže burger, pa je se "mučiih" s njime.
No, da je bilo pažljivo pročitati tekst uputa, da su osmice tematski uz označenost pozicija istih, možda bih ja i Miro poslali kakvo takvo rješenje.
Sve u svemu zanimljivo natjecanje i lijep uradak.
Bravo Hajro!

Mollard kaže...

Dobio je Hajro ispravak, gotovo u istoj minuti!
Vlado

Hajro kaže...

Što miješaš Nedjeljka, nije on sklon diskvalificiranju.

Ne brini Vlado, ako publikum insistira objavićemo i to. I to nije bila ispravka nego dopuna onog što je ionako bilo jasno.

Hajro kaže...

Burger kao nagrada, ništa plodovi mora... Hvala na javljanju Luka, pozdrav ekipi, nadam se da se družimo idućeg vikenda.

Hajro kaže...

TEST TELEFON

HH kaže...

TEST LAPTOP

HH kaže...

test laptop, sekundu prije telefona

Hajro kaže...

test telefon, laptop sekundu prije