19.5.21

  

BEZOPISNI BUŠMAN 18



Marko je bio najbrži i još je napomenuo da je bilo lako, Nedjeljko deset minuta iza Marka, da je slikao uštedio bi koji minut. Svetlana, Dragiša, Luka, Miloš redovni i redovno uspješni. Bravo i hvala svima, upravo kako sam želio, dovoljno teško da potraje satak plus-minus dvadesetak minuta, dovoljno lako da bude užitak... Većina je imala NEUMORNOST kao prvi pojam, zašto je Nedjeljku išlo NEUDOBNOST, meni NEUGODNOST, zašto smo propustili bolje MIS, RT (od naših DIS, BT, odnosno GIS, DT) teško je objasniti. 

Božo je krenuo kasnije, svaka čast za sportski duh, dobar dio mreže je riješen...

Evo sam dodao i Žarka koji se javio na Viber... nema odustajanja, bravo i hvala.

 

MARKO 20:37



 
NEDJELJKO 20:47


 

SVETLANA 21:10

 

DRAGIŠA 21:12

 

 LUKA 21:23


ŽARKO 21:38


 MILOŠ 21:48



BOŽO 22:00

    

HAJRO original 


 

 ************

 

 

 Dimenzije bušmana su 22X12prosječna dužina riječi je 5.4, unutra je 13 sintagmi, 15 nefrekventnih slova (nema Đ), 7 suglasničkih skupina od 3 i više slova i 13 samoglasničkih skupina. Upisano je nekoliko manje poznatih pojmova, ne zaboravite ilustracije i etimologiju. Kosa linija na dnu 21. stupca označava dvije jezičke varijante, a ona na dnu drugog stupca označava dvije moguće varijante rješenja.

 

REDOVNE NAPOMENE

Ijekavica i etimologija

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Tu je i grafički prikaz dužih pojmova, može biti od pomoći jer u originalnoj mreži možda i nije lako vidjeti sve dovoljno brzo i jasno, puno je dodatnih grafičkih informacija. Postotak svake od boja bi mogao biti brojčani pokazatelj iskoristiv u vrednovanju križaljke.

- plava boja - pojmovi od 10 i više slova

- zelena boja - pojmovi od 7-9 slova

- narandžasta boja - pojmovi od 6 slova

- bijela polja - pojmovi od 5 i manje slova

 

  

Zadatak će biti objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

 

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00 – zadatak PDF 

21:00 – dodano 10 slova PDF

22:00 – rješenje – PDF - originalna autorova verzija

22:30 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

 

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Nadam se zanimljivom enigmatskom druženju, srdačan pozdrav svima.


Broj komentara: 10:

zarptica.53 kaže...

Večeras sam bio posebno nervozan, nisam bio komotan za računarom, vršio sam neko preinstaliranje sa desk na lap te sam kasnio u startu. Osetio sam izazovne sintagme, uzeo papir u kvadratiće i prionuo na traganje. Stvarno opštepoznate sintagme. Čestitka Hajro! Bilo mi je jako simpa. Uradak sam poslao preko Vibera u 21.38. Primetio sam grešku, umesto ROSNO ispravih je u RASNO. Vidim i da je to stiglo Hajri na Viber. Spremamse za put u Berane i potragom za bežičnim internetom. Valjda ću uspeti do sledećeg BOB-a. Za osmice u nedelju nisam siguran!. Pozdrav svima, hvala Hajro, ostajte zdravo!

zarptica.53 kaže...

Spremam se

Anonimno kaže...

Било је веома, веома занимљиво! Мало сам кубурио са интернетом, мало са обалним појасом. Хвала Хајро за дивна два сата креативне забаве!
М. Милићевић

Hajro kaže...

Nisam provjeravao Viber, požurih da pripremim sve što je stiglo na e-mail... dodaću naknadno, Žarko sretno na putu, lijepo je čuti da se ipak krećemo, i ja planiram krajem mjeseca ...

Hvala obojici na komplimentima, baš sam htio da bude rješivo...

Luka Jelavić kaže...

Lijepo druženje s Hajrinim dosjetkama i sintagmama... ovi mladi brzo sve rješavaju, pa i ovo, ali ne damo se ni mi. Pozdrav ekipi. Do novog susreta, makar i ovako. Na žalost, mnogo toga nam je on line.

Hajro kaže...

Treba održavati vatricu, na bilo koji način, osvjetljava i grije...

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja mislim da mi je prva riječ NEUDOBNOST, ali nije važno.
Oko 10 minuta izgubim dok sve priloge ubacim na blog jer ih Hajro šalje oko 20 sati. Usput i tipkam. Ovoga puta nije bilo teško.

Hajro kaže...

Isporaviću, nema "nije važno"... biće da sam vidio samo da nije NEUMORNOST.

Šaljem trojici blogera 10 minuta prije 20:00 da bi bilo regularno, kako rekoh - sve je važno, nije nepovjerenje već nekakav red. Ne moraš ubaciti sve priloge, odaberi i složi po svojoj volji.

Važno je da nije bilo teško, rješivost prije svega, bjeline koliko mogu da se uklope u prvi kriterij.

Svetlana kaže...

Hvala Hajro na dobroj zabavi. Reči i sintagme su mi bile poznate, tako da je sve išlo dosta lako, a dodatna slova su mi pomogla da brzo pokrpim par preostalih rupa.

Pozdrav svima!

Hajro kaže...

Hvala Svetlana, bušman je zanatski samo solidan, ali u ovom kontekstu, gdje je rješivost daleko iznad drugih kriterija, može biti primjer šta želimo ovdje - zanimljivo i rješivo. Drago mi je da sam dodatnim slovima pomogao, ponekad je i to teško pogoditi.