8.12.23

NEKAD BILO ...


Grafički dio prezentacije enigmatskog rada je od klišea i zadanih likova dogurao do interaktivnosti, online rješavanja, bezbroj stranica u koloru i sl. Uvijek će biti prisutna želja da enigmatski zadatak bude ne samo autorski kvalitetan već i predstavljen na pregledan, čist i dopadljiv način. Vađenje dijela fotosa iz originalne cjeline smo zvali frajšten, rano smo otkrili i mogućnost uklapanja u mrežu križaljke, vidimo to i danas u nekim izdanjima. Ovdje su dvije skenirane, 40-ak godina stare duplerice.

Duplerice su za urednika prilika da se razmaše sa obradom teme, ali i glavobolja ako valja u brzini tražiti temu ili ilustracije. Naravno, to se odnosi na vremena prije interneta. Danas jeste lakše naći mnogo šta, ali je teže sa vremenom za toliki broj strana. Zanimljivo je kako Feniks, Kvizorama i Kviskoteka imaju potpuno različit pristup duplerici. 

Prva duplerica je iz Orbisa, ne znam broj ni datum, vjerujem da je 1983. ili 84-a. Očito je da je u grafički dio uložen značajan rad. Žuto obojenje opisnih polja sam dodao za ovaj post, u originalu stranica je bila crno-bijela. Puno sam se naradio i u podrumu zgrade Oslobođenja gdje sam išao po remitendu (neprodani strani magazini), slijedilo je listanje, rezanje i organiziranje. U stanu na Dobrinji IV je ostala povelika dokumentacija sa bezbroj fotosa. Trud oko ilustracija za tematske skandinavke me, na neki način, doveo i do inovativnog (vjerujem da je Orbis bio prvi s tim, valjalo bi prelistati druga izdanja) pristupa temama. Nije nikakva pamet ali je bilo zgodno imati "temu" zasnovanu na slikama sa zajedničkim nazivnikom iliti imeniteljem. Kojekakvi ekstravagantni šeširi, psići u naručju, frizure i sl bili su spas za urednika, a počesto i vizualni dobitak. Taj odmak od sveprisutnih klasičnih tema tipa "pisac i njegova djela" je bio mali, ali ipak nekakav doprinos svježini sadržaja i tiražnom uspjehu Orbis-a.Druga duplerica je iz HIK-a br 100 od 10.10.1984. HIK je, u tih prvih 100 brojeva, bio opremom super skroman, lako moguće najskromniji od svih tadašnjih (startao je 1975) enigmatskih izdanja. Format je bio mali, najlošiji papir, nepovezano klamom. Igranjem bojama sam pokušavao dodati nekakvu živost, prečesto postizao suprotno (nečitkost teksta !). Ipak, i u takvom tehnički skromnom izdanju pokušavao sam, ponekad i uspijevao, u grafičkom dijelu postići inovativnost i privlačnost.

O istoj temi (nepravilni izrezi za ilustracije u skandinavkama) možete pogledati na donjim linkovima. Naći ćete još primjera, tekst u postovima plus komentari.

12. 6. 2021.


20.6.2021.

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/2021/06/resene-hajrine-skandinavke.htmlNema komentara: